Μάρσιν Γκλογκόφσκι: Η PayPal βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μάρσιν Γκλογκόφσκι: Η PayPal βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε οπoιαδήποτε κατάσταση κινδύνου, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συμπεριφέρονται διαφορετικά και να εξερευνούν νέες ευκαιρίες. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να προσαρμόζουν τις επιχειρήσεις τους στο νέο περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, ξεκινώντας τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πηγαίνοντας και σε άλλες αγορές». Με αυτά τα λόγια, ο Μάρσιν Γκλογκόφσκι, γενικός διευθυντής της PayPal για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εξηγεί τη γρήγορη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα την περίοδο της ύφεσης. Αυτή, άλλωστε, η ανάπτυξη ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης μελέτης «Οι νέοι ευρωπαϊκοί τίγρεις», που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Deloitte.

Σήμερα, ο κ. Γκλογκόφσκι αναλύει στην «Καθημερινή» τους τρόπους με τους οποίους η PayPal μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές ΜμΕ να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τονίζει τη σημασία που έχει η ελληνική αγορά για την εταιρεία του.

– Oπως μάλλον θα γνωρίζετε, το 99% των ελληνικών εταιρειών είναι ΜμΕ και η πλειονότητα αυτών πολύ μικρές. Την ίδια ώρα έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και φτωχή εξαγωγική δραστηριότητα. Μπορεί, λοιπόν, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να στηριχθεί στις ΜμΕ;

– Η ανάκαμψη μιας οικονομίας είναι πολύ ευρύ θέμα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι ΜμΕ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για πολλούς λόγους. Βλέποντας πόσοι πολλοί Ελληνες «τρέχουν» μικρές εταιρείες, αυτό μου λέει το εξής: ότι οι Ελληνες είναι επιχειρηματίες, έχουν επιχειρηματικό πνεύμα. Δεύτερον, το ηλεκτρονικό εμπόριο δίνει ένα θεμελιώδες πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα κλασικά μοντέλα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορείς να εισέλθεις σε νέες αγορές, καθώς τα γεωγραφικά σύνορα δεν θέτουν τους ίδιους περιορισμούς όπως στο παρελθόν, και αυτό το βλέπουμε ήδη με τους πελάτες μας. Αν έχεις μια μικρή εταιρεία απέναντι σε έναν ξένο αγοραστή, πάντα έχεις ερωτήματα όπως «Είναι ασφαλές να αγοράσω;», «Να εμπιστευθώ αυτόν τον έμπορο;». Η PayPal συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και βοηθά τις ΜμΕ να αναπτυχθούν. Πρώτον, διότι έχουμε την υπηρεσία Προστασία Αγοραστή, με συνέπεια να είναι πιο ασφαλές για τον αγοραστή να παραλάβει ό,τι πιστεύει πως έχει αγοράσει και, δεύτερον, έχουμε την υπηρεσία Προστασία Πωλητή, που προστατεύει τις ΜμΕ από πιθανές απάτες. Επιπλέον, όταν πληρώνεσαι μέσω PayPal, λαμβάνεις τα χρήματά σου άμεσα, κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για τις ταμειακές ροές και τη ρευστότητα των ΜμΕ. Δεν περιμένεις 1-3 ημέρες για να μεταφερθούν τα χρήματα στον λογαριασμό σου.

– Αναφέρατε ότι οι Ελληνες έχουν επιχειρηματικό πνεύμα. Θα μπορούσατε να επισημάνετε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα;

– Oπως έδειξε και η μελέτη «Νέοι ευρωπαϊκοί τίγρεις», στην Ελλάδα έχετε πολλούς μορφωμένους ανθρώπους. Επίσης, έχετε ακόμα το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, ενώ το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επομένως, μπορείτε να δομήσετε την παρουσία σας στη βάση του πλεονεκτήματος κόστους. Εντούτοις, οι εταιρείες πρέπει να εστιάζουν στην ικανότητά τους και στον ανταγωνισμό που βασίζεται στην προστιθέμενη αξία. Μπορείς να είσαι φθηνός για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται, αλλά πρέπει να είσαι και καλύτερος.

– Πόσο έχει αναπτυχθεί η PayPal στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

– Σύμφωνα με τη Eurostat, στην περιοχή αυτή της Ευρώπης υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια ΜμΕ. Η Ελλάδα, δεδομένου του μεγέθους της, έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο αυτών. Συνεργαζόμαστε με μεγάλο αριθμό Ελλήνων εμπόρων, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ. Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ΜμΕ για εμάς. Μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε μία διαφορετική βάση πελατών. Θα ήθελαν να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι για την PayPal περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος και είναι μία από τις μηχανές ανάπτυξής μας σχετικά με τις επιχειρήσεις που αποδέχονται πληρωμές μέσω PayPal.

– Πιστεύετε ότι τα capital controls συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη;

– Σε κάθε κατάσταση κινδύνου, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να εξερευνούν νέες ευκαιρίες. Ειδικά, οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να προσαρμόζουν τις επιχειρήσεις τους στο νέο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα ξεκινώντας τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πηγαίνοντας και σε άλλες αγορές. Για παράδειγμα, τα capital controls έδωσαν έναν λόγο σε αρκετούς ανθρώπους να ξανασκεφτούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Και όσο περισσότερες ΜμΕ έχεις, τόσο περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πώς να δώσουν άλλη μορφή στις επιχειρήσεις τους. Ετσι, στο τέλος της ημέρας, η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού βοήθησε αρκετούς ιδιοκτήτες ΜμΕ να κάνουν στους εαυτούς τους την εξής ερώτηση: «Μήπως πρέπει να κάνω τη δουλειά μου διαφορετικά; Πώς μπορώ να φέρω χρήματα από το εξωτερικό;».

– Ποια προϊόντα έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

– Οι πιο δημοφιλείς και μεγάλες κατηγορίες είναι η μόδα και οι υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων ως ανεξάρτητος συνεργάτης (freelance). Οι κορυφαίες ως προς τον όγκο κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου για τους Ελληνες είναι τα ταξίδια και η μόδα, και ακολουθούν οι υπηρεσίες σχεδιασμού ιστοσελίδων. Ο κυριότερος «διάδρομος» πωλήσεων είναι η Ελλάδα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σε πάρα πολλές κατηγορίες οι ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα, είτε λόγω ανταγωνιστικών τιμών είτε λόγω ικανότητας. Οι εταιρείες αξιοποιούν αυτά τα πλεονεκτήματα και βρίσκουν τον τρόπο να πωλούν περισσότερο, όχι απαραιτήτως στην εγχώρια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή