Δύο «ενέσεις» στην αιμοδοσία της Αττικής

Δύο «ενέσεις» στην αιμοδοσία της Αττικής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία τεσσάρων σταθερών κέντρων αιμοληψίας σε περιοχές της Αττικής με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή προωθεί για τους επόμενους μήνες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Πρόκειται για αίθουσες εκτός νοσοκομείων που θα στελεχωθούν με αιμολήπτες και γιατρούς και θα δέχονται σε δωδεκάωρη ημερήσια βάση, είτε με ραντεβού είτε χωρίς, αιμοδότες. Ηδη, έχει βρεθεί αίθουσα στο Αιγάλεω, ενώ από μία αίθουσα θα παραχωρήσουν ο Δήμος Καλλιθέας και το υπουργείο Εργασίας (επί της οδού Σταδίου). Παράλληλα, το ΕΚΕΑ προχωρά στον κεντρικό συντονισμό επτά κινητών συνεργείων αιμοληψίας για ισάριθμες ημερήσιες «εξορμήσεις» σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής. Το αίμα που θα συλλέγεται θα καταλήγει στο ΕΚΕΑ, το οποίο και θα διανέμει στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου τις απαραίτητες ποσότητες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Οι δύο αυτές δράσεις, που αποσκοπούν στη συλλογή 700 μονάδων αίματος την ημέρα –ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της Αττικής– συγκαταλέγονται στον σχεδιασμό του ΕΚΕΑ για την αναδιοργάνωση και «συγκεντροποίηση» του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας. Σήμερα, η κάθε νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας κάνει τις δικές της εξορμήσεις, διαχειρίζεται το αίμα που συλλέγει, συνεργάζεται με συγκεκριμένους συλλόγους αιμοδοτών, οι οποίοι «δεσμεύουν» κάποιες μονάδες για τις δικές τους ανάγκες. Και ανάλογα με το νοσοκομείο, αξιοποιείται διαφορετικά το αίμα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από το ένα τρίτο των μονάδων αίματος που συλλέγεται, παράγονται αιμοπετάλια. «Δυστυχώς επικρατεί η λογική “το αίμα μου, το αίμα σου”», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Χάρις Ματσούκα που με αριθμούς δίνει την εικόνα του κατακερματισμένου συστήματος αιμοδοσίας: 96 τμήματα σε όλη τη χώρα, το καθένα από τα οποία κάνει τις δικές του εξορμήσεις αιμοληψίας. Υπήρξε περίπτωση που κινητό συνεργείο νοσοκομείου σε εξόρμησή του συνέλεξε μόνο τρεις μονάδες αίματος! 3.500 σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, περίπου 1.500 είναι στην Αττική.

«Να είσαι εκεί…»

Το 2016 συλλέχθηκαν στη χώρα 581.000 μονάδες αίματος και χρησιμοποιήθηκαν όλες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη συλλογή μονάδων αίματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Ελλάδα από τον ΠΟΥ για να φιλοξενήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών αιμοδοτών, η οποία εορτάζεται στις 14 Ιουνίου. Οπως αναφέρει η κ. Ματσούκα, «το φετινό σύνθημα είναι “Be there for someone else” (Να είσαι εκεί για τον άλλο) και θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα παρά τα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη». Επί τρεις ημέρες (από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου), το ΕΚΕΑ διοργανώνει εκδηλώσεις σε Αθήνα, Δελφούς και άλλες πόλεις, ενώ οκτώ δήμοι της Αττικής έχουν παραχωρήσει τοίχους για τη δημιουργία γκράφιτι με το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή