Στρώνουν χαλί σε Μητσοτάκη οι Γερμανοί του ΕΛΚ

Στρώνουν χαλί σε Μητσοτάκη οι Γερμανοί του ΕΛΚ

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο) είναι 100% ένα πρόγραμμα του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον». Ιούνιος 2017. Οι δηλώσεις που κάνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ από αθηναϊκό έδαφος –ακόμη πιο αιχμηρές για τον πρωθυπουργό στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του– προκαλούν διάβημα του Μεγάρου Μαξίμου στις Βρυξέλλες. Δεν ήταν παρά σκηνές από τα «προσεχώς», καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο, μήνα των κρίσιμων αποφάσεων για το μεταμνημονιακό ελληνικό τοπίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει επίθεση μεταρρυθμιστικής αξιοπιστίας στις δύο καρδιές της Γερμανίας.

Πρώτος σταθμός στις 6 και 7 Ιουνίου το Μόναχο, όπου θα βρεθεί σε κλειστό δείπνο της βαυαρικής κυβέρνησης, μαζί με την Aγκελα Μέρκελ. Δεύτερος σταθμός στις 26 Ιουνίου το Βερολίνο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τα πιο σημαίνοντα στελέχη της νέας γερμανικής κυβέρνησης: τον Oλαφ Σολτς, τον Πέτερ Αλτμάιερ και τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο Μόναχο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί προσκεκλημένος του κ. Βέμπερ, για να μιλήσει σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΛΚ αυτή τη χρονιά, με ατζέντα τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την οικονομία και τη δημοκρατία. Και, φυσικά, για τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά κατά τους επόμενες μήνες. Το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακαθήσει σε δείπνο που διοργανώνει η βαυαρική κυβέρνηση και στο οποίο θα δώσουν το «παρών», μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και πιθανόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η μίνι γερμανική περιοδεία του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ενωθεί τα κομμάτια του παζλ που θα χαρτογραφήσει τι ακριβώς θα σημαίνει η «ενισχυμένη εποπτεία» της επόμενης μέρας.

Και θα φανεί ξεκάθαρα αν η ελάφρυνση του χρέους παραπέμπεται για ακόμη μία φορά σε μεταγενέστερο χρόνο –κάτι που θα σημάνει την αποχώρηση του ΔΝΤ– ελέω ευρωπαϊκών ισορροπιών και κυρίως της γερμανικής επιμονής να μην είναι αυτόματη η ελάφρυνση του χρέους, αλλά να συνοδεύεται από όρους που δεν θα επιτρέψουν τη «χαλάρωση» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στα συμφωνηθέντα. Επιμονή, η οποία, πάντως, δεν είναι ανεξάρτητη από τις εκλογές στη Βαυαρία τον ερχόμενο Οκτώβριο και την πίεση των Φιλελευθέρων και της AfD.

Σημαντικά ραντεβού

Πολιτική σταθερότητα, σχέδιο μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι οι προμετωπίδες της επιχειρηματολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την επίθεση γοητείας, η οποία θα ρίξει (26 και 27 Ιουνίου) γέφυρες και θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με πρωτοκλασάτα στελέχη της νέας γερμανικής κυβέρνησης, που διατρέχουν όλο το πολιτικό φάσμα της συγκυβέρνησης: τον νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ανώτατο στέλεχος του SPD, τον στενό συνεργάτη της Αγκελα Μέρκελ και σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Αλτμάιερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας και νυν υπουργό Εσωτερικών, προερχόμενο από το CSU, Χορστ Ζεεχόφερ. Και οι τρεις επιθυμούν να γνωρίσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας. Ενα 24ωρο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί, εξάλλου, στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ξανά την κ. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τον επίσης Βαυαρό κ. Βέμπερ, από τη νέα γενιά πολιτικών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με σημαντικούς διαύλους τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της Γερμανίας, στηρίζει δημοσίως και σθεναρά τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε ευκαιρία και πολύ περισσότερο κατ’ ιδίαν, όταν απαλλάσσεται από τους κανόνες της θεσμικής πολιτικής ορθότητας των Βρυξελλών και επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και μια «ικανή ηγεσία» στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ.

Oι ευρωεκλογές

Εξάλλου, η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές του 2019 έχει αρχίσει και το ΕΛΚ θεωρεί την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες στην εκστρατεία του, δεδομένου ότι η Ν.Δ. καταγράφει ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και πρόεδρός της είναι ένας νέος, φιλοευρωπαϊστής ηγέτης με μεταρρυθμιστικό προφίλ. Για να το θέσει κανείς με απλούς όρους, η σχέση Μητσοτάκη – ΕΛΚ είναι αμφίδρομη και… win win. Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανειλημμένα έχει πει ότι η Ελλάδα, η χώρα που σερφάρισε πρώτη στο ευρωπαϊκό κύμα λαϊκισμού, θα είναι και η πρώτη που θα το ξεπεράσει με τη δική του εκλογή. Την ίδια ώρα, στις παρεμβάσεις του για την Ευρώπη επανειλημμένα περιγράφει τη θεώρηση μιας χώρας που δεν είναι ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά ισότιμος συνομιλητής με τους εταίρους της, και διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο εντός των ευρωπαϊκών οργάνων.

H σχέση είναι αμφίδρομη. Ο κ. Μητσοτάκης τεκμηριώνει δημοσίως αλλά και κατ’ ιδίαν στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι ο ίδιος έχει και τη βούληση και το σχέδιο να κρατήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά και να την περάσει στο επόμενο επίπεδο. Το ΕΛΚ, όπως το έθετε πηγή, «βλέπει μια νίκη της Ν.Δ. ως επαναδέσμευση της χώρας στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα, βλέπει τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο ως έναν πολιτικό που προέρχεται από ένα κεντροδεξιό κόμμα, αλλά κυρίως ως έναν νέο ηγέτη που έχει αναλάβει τα ηνία ενός παραδοσιακού κόμματος και τολμά να το αλλάξει και να το εκσυγχρονίσει.

Mε απλά λόγια, το ΕΛΚ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στην καμπάνια του, και αντιστρόφως.

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις ευρωεκλογές Ντάρα Μέρφι, στις 28 Μαΐου, όταν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ο Μέρφι την επέλεξε ως τον πρώτο σταθμό της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει σε ευρωπαϊκές χώρες.

Με στυλ Μακρόν

Η εβδομάδα που πέρασε θα μπορούσε να διαβαστεί και ως «πιλότος» για τις από εδώ και στο εξής παρεμβάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Οχι μόνο ως προς τη στρατηγική στόχευση που αφορά τη διείσδυση σε ειδικά ακροατήρια και δεξαμενές ψηφοφόρων, οι οποίες αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ και στις οποίες επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της η Ν.Δ. (κοινωνικά ασθενέστεροι, δημόσιοι υπάλληλοι). Αλλά και λόγω των διαφορετικού στυλ και ύφους παρεμβάσεων που επιλέγει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης: σε απευθείας και ανοικτή συζήτηση με πολίτες ή φορείς, όπου είναι ανοικτός να δεχθεί τις όποιες ερωτήσεις. Το στυλ αυτό, που θυμίζει πολύ τον Εμανουέλ Μακρόν, εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει και στην αναπόφευκτη σύγκριση με τον πρωθυπουργό. Οπως λένε στην Πειραιώς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να συζητάει ανοικτά με τους πολίτες, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που συνοδευόταν από 17 διμοιρίες των ΜΑΤ κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο.

Υποδεικνύει ακόμα την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μείνει προσηλωμένος στην ανάδειξη των πτυχών του δικού του σχεδίου, παρά τη συνειδητή, όπως εκτιμάται στην Πειραιώς, επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί συστηματικά και με κλιμακούμενη ένταση την πόλωση και τον διχαστικό λόγο. Αυτό έκανε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, «φιλελεύθερος που πιστεύει σε ένα λιτό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος». Εκεί, εν μέσω φορέων και ΜΚΟ, εξήγγειλε 1 δισ. ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και μέτρα στήριξης των οικογενειακών (1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί). Την επόμενη ημέρα, στάθηκε απέναντι σε δημοσίους υπαλλήλους και απάντησε σε ανοικτή συζήτηση στις ερωτήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή