ΚΙΝΑΛ: Αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με το βλέμμα στα γκάλοπ

ΚΙΝΑΛ: Αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με το βλέμμα στα γκάλοπ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της Φώφης Γεννηματά εντός της εβδομάδας για εκλογές «πριν κλείσει η συμφωνία του ερχόμενου Αυγούστου» αποτελεί, εκ των πραγμάτων, πρωτοβουλία κεντρικής φύσεως και στρατηγικού περιεχομένου, που αναπόφευκτα χαράσσει από δω και στο εξής τον αντιπολιτευτικό τόνο του κόμματος και προσθέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρόταση «αιφνιδιαστική», κάτι που, πάντως, δεν συμμερίζεται η Χαρ. Τρικούπη. Κορυφαίες πηγές του κόμματος σχολίαζαν πως πρόκειται ουσιαστικά για μία πολιτική πρωτοβουλία που αποτελεί «συνέχεια» και «επιστέγασμα» της πολιτικής «αυτόνομης πορείας», όπως αυτή χαράχθηκε ήδη από το ιδρυτικό συνέδριο και αποτελεί την κεντρική γραμμή του νέου φορέα.

«Με αυτή την πρόταση συνεχίζουμε διαρκώς να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να παίρνουμε σταδιακά την πρωτοβουλία των κινήσεων», σημείωναν χαρακτηριστικά στην «Κ» συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιδέα για αίτημα πρόωρων εκλογών υπήρχε εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες, καθώς της επιστολής προς τον Νίκο Βούτση είχε προηγηθεί ζύμωση αυστηρά μεταξύ της κ. Γεννηματά και δύο συνεργατών της. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, με την απόφαση, πλην «της ουσίας», να λαμβάνεται και βάσει δύο βασικών στρατηγικών παραμέτρων: Πρώτον, κόβεται οριστικά και αμετάκλητα ο «γόρδιος δεσμός» για όποια συζήτηση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στην παρούσα Βουλή. Τούτο, έτσι και αλλιώς, όπως έχει σημειώσει η «Κ», δεν υφίστατο ποτέ πραγματικά για το επιτελείο της κ. Γεννηματά, ωστόσο εξακολουθούσε να τροφοδοτείται από «συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα» στη λογική του «προοδευτικού μετώπου», κάτι που κρίθηκε πως μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη.

Με την απόφαση αυτή, λένε πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην πραγματική του θέση, αυτή του πολιτικού αντιπάλου, καθώς αναπόφευκτα θα ανέβουν και οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. Η κ. Γεννηματά φρόντισε στην επιστολή της προς τον κ. Βούτση να το καταστήσει σαφές, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα τις διαφορές της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα» να δεσμεύσει τη χώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο λαός δεν επιτρέπεται να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα», εξ ου και το τελικό αίτημα για εκλογές.

Δεύτερος στρατηγικός στόχος της απόφασης είναι ο πλήρης διαχωρισμός με τη Ν.Δ., «η οποία ζητά εκλογές τον Σεπτέμβριο». Η κ. Γεννηματά στην επιστολή της κατηγορεί ευθέως τη Ν.Δ. πως τελευταία είναι πιο διαλλακτική όσον αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Δύο μέρες μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «για εκλογές σήμερα» αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα από τη Χαρ. Τρικούπη, σχολιάζοντας «καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στη θέση “εκλογές τώρα”», θεωρώντας πως ο στόχος να διαμορφώσει δική του ατζέντα το Κίνημα είχε πετύχει μία «μικρή νίκη».

Στο εσωτερικό μέτωπο, το αίτημα για εκλογές αντιμετωπίστηκε μάλλον με επιφύλαξη από τη Σεβαστουπόλεως. Μπορεί επισήμως το Ποτάμι να μην πήρε θέση, ωστόσο κορυφαίες πηγές του κόμματος σημείωναν πως πάγια θέση τους είναι «να εξαντλούνται οι τετραετίες ώστε να διαμορφώνεται το μέγιστο δυνατό κλίμα εσωτερικής σταθερότητας», που δεν υπηρετείται από τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, από το Ποτάμι έμπαινε στην εξίσωση και το ερώτημα κατά πόσο ένα τέτοιο αίτημα «προσομοιάζει με τη ρητορική της Ν.Δ.». Την ίδια ώρα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωνε, στοιχιζόμενος με την πρόεδρο του κόμματος, πως «από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και προσπαθεί να δεσμεύσει τη χώρα για την επόμενη δεκαετία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να γίνουν εκλογές».

Οι δημοσκοπήσεις

Στην ίδια λογική και ο Γιώργος Καμίνης, που κατά την πάγια τακτική του «κατά της πολυφωνίας και της διγλωσσίας», για την οποία άλλωστε κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, «συστρατεύεται με την απόφαση του Κινήματος». Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίαζε στο διακύβευμα των εκλογών και όχι στον χρόνο διεξαγωγής τους, καθώς «αυτός είναι αποκλειστικό προνόμιο της πλειοψηφίας».

Στην όλη εξίσωση πρέπει να προστεθεί και ο παράγων «δημοσκοπήσεις», που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κυλιόμενων μετρήσεων δείχνουν πως η πλειονότητα των αναποφάσιστων προέρχεται από πολίτες που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προκύπτει πως όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν, σχεδόν ισόποσα, προς Κίνημα Αλλαγής και Ν.Δ. Το αίτημα για εκλογές προφανώς και έχει στόχο να αλλάξει την ισορροπία σε αυτό το ποιοτικό στοιχείο υπέρ του Κινήματος.

Στον αντίποδα, πάντως, ο Γιάννης Ραγκούσης διοργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός αναμένεται να μιλήσει για την επόμενη μέρα μετά το «τέλος των μνημονίων» και την «ελάφρυνση χρέους», ρητορική που προσιδιάζει στις κυβερνητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή