Γαλαζοαίματοι στη χώρα του γαλάζιου

Γαλαζοαίματοι στη χώρα του γαλάζιου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δούκισσα της Κορνουάλης, αναμένονται σύμφωνα με τον ώς τώρα προγραμματισμό, για την τριήμερη –επίσημη– επίσκεψή τους, 9 έως 11 Μαΐου, στην Αθήνα. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 2 Ιουνίου, η τέως βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυσή του, κατόπιν προσκλήσεως του πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα. Το επιβεβαίωσε, εξάλλου, στις 13 Μαρτίου, η επίσκεψη του Ισπανού πρέσβη Ενρίκε Βιγκέρα στον επικεφαλής του Ιδρύματος, όπου συζητήθηκαν τα σχετικά της υποδοχής και της τελετής στη Φορτέτζα του Ρεθύμνου. Βέβαια, μετά την επίσημη επίσκεψη με τον Χουάν Κάρλος, το 1998, η ίδια έχει επιστρέψει αρκετές φορές στη χώρα μας, την οποία «απέφευγε» μετά το δημοψήφισμα του 1974 για το πολιτειακό.

Αυτονοήτως, έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι επισκέψεις γαλαζοαίματων ήταν κάτι μάλλον συχνό, αλλά δεν είχαν τον χαρακτήρα επίσημης επίσκεψης, αφού γίνονταν με την ευκαιρία κάποιου βασιλικού αρραβώνος, γάμου, βάπτισης ή κηδείας. Ωστόσο, οι επισκέψεις βασιλέων και πριγκίπων, με όντως πρεσβευτική και όχι απλώς κοσμική διάσταση, δεν απαντώνται συχνά.

Η «Κ» σήμερα, πέραν της επίσκεψης του Καρόλου και την αντίστοιχη των γονέων του, Ελισάβετ Β΄ και Φιλίππου, τον Δεκέμβριο του 1950 –όταν ακόμα η νυν βασίλισσα ήταν διάδοχος και δεν αφίχθη στην Ελλάδα ως επίσημη προσκεκλημένη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης–, «θυμάται» ορισμένα αντίστοιχα γεγονότα. Από τον Χαϊλέ Σελασιέ της Αιθιοπίας που συνοδεύτηκε από το σκάνδαλο των… 300 βοδιών και τον Χουάν Κάρλος και τη Σοφία της Ισπανίας έως τη Βεατρίκη και τον Κλάους της Ολλανδίας και τον Αλβέρτο Β΄ και την Πάολα του Βελγίου, οι γαλαζοαίματοι φέρνουν κάτι από τη λάμψη ενός άλλου κόσμου – «ελέω θεού», μα, κυρίως, ελέω δημοκρατίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή