Σε «συμπληγάδες» η Τερέζα Μέι

Σε «συμπληγάδες» η Τερέζα Μέι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη, οι οπαδοί του σκληρού Brexit στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υποχρέωσαν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποσύρει τη συμβιβαστική πρόταση για την παραμονή της Βρετανίας «με το ένα πόδι» στην τελωνειακή ένωση, εκτροχιάζοντας όλους τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Η πτέρυγα αυτή είχε μόλις ενισχυθεί από την αποχώρηση της μετριοπαθούς στο θέμα του Brexit υπουργού Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, η οποία πλήρωσε το πολιτικό κόστος των καταχρηστικών απελάσεων ηλικιωμένων πολιτών που είχαν φθάσει στη Βρετανία ενόσω οι χώρες τους ήταν ακόμη αποικίες.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόσυρσης της εμπιστοσύνης τους, οι υπουργοί στρέφουν τη Μέι προς μια πιο καθαρή ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ίδια στιγμή που η πραγματικότητα των ιρλανδικών συνόρων και οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Βουλή των Λόρδων ασκούν πιέσεις προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η Βουλή των Λόρδων έχει αποφασίσει ότι η τελική συμφωνία για τη διαμόρφωση των εμπορικών σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε. θα απαιτήσει την έγκρισή της, στοιχείο που της επιτρέπει να καθυστερήσει την υλοποίηση ενός σκληρού Brexit. Παράλληλα, δεν έχει βρεθεί τρόπος να βγει η Βρετανία από την τελωνειακή ένωση χωρίς να εμφανιστούν «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ακομψα σχόλια

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη Μέι την Τετάρτη («εταιρική σχέση τελωνειακής ένωσης») είχε ήδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες και τον αρμόδιο επίτροπο για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ως ανέφικτο, ενώ οι χαρακτηρισμοί που λέγεται ότι ακούστηκαν για το σχέδιο αυτό στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύ άκομψοι. Εν συντομία, προέβλεπε ότι η Βρετανία θα συνέχιζε να επιβάλλει τους δασμούς της Ε.Ε. στα προϊόντα τρίτων χωρών που περνούν τα σύνορά της, ενώ θα επέστρεφε τους δασμούς αυτούς σε όσους τους κατέβαλλαν μόνο αν τα προϊόντα προορίζονταν για την εσωτερική βρετανική αγορά.

Μπροστά στην αδυναμία να βρεθεί μια λειτουργική λύση, πολιτικοί όπως ο βετεράνος επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Πάντι Ασντάουν εκτιμούν πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει 55% πιθανότητες να αποτύχει. Από την άλλη, αξιωματούχοι τόσο από τη βρετανική κυβέρνηση όσο και από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι όποια λύση και αν επιλεγεί, οι πρακτικές και τεχνολογικές λεπτομέρειες της αποχώρησης της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια προκειμένου να διευθετηθούν. Η είδηση αυτή ανησυχεί τους οπαδούς του σκληρού Brexit, που, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, φοβούνται ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

To μόνο θετικό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στη δύσκολη εβδομάδα που πέρασε ήταν ότι οι Συντηρητικοί δεν πήγαν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν στις δημοτικές εκλογές της Παρασκευής, ενώ το UKIP, το κόμμα που τους ώθησε σε όλο και σκληρότερες θέσεις για το Brexit, σχεδόν εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή