Πριν ξεκινήσω

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο απαιτεί σωστή προετοιμασία, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ένα απολαυστικό και χωρίς κακοτοπιές road trip προϋποθέτει ότι ο οδηγός έχει βεβαιωθεί ότι αυτοκίνητό του είναι σε καλή κατάσταση. Για να έχετε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι, εσείς και οι συνεπιβάτες σας, φροντίστε, προτού λύσετε χειρόφρενο, για τα παρακάτω:

Πριν ξεκινήσω-1

Ελέγξτε τη στάθμη των λαδιών του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσετε.

Υγρά αυτοκινήτου Συγκεκριμένα, τσεκάρετε τα λάδια του κινητήρα και συμπληρώστε ή αλλάξτε τα, εφόσον το ταξίδι σας συμπίπτει χρονικά ή χιλιομετρικά με προγραμματισμένη αλλαγή. Ελέγξτε τη στάθμη των υγρών του ψυγείου, αλλά και τα υγρά των φρένων στο ειδικό δοχείο του αυτοκινήτου.

Πριν ξεκινήσω-2

Αν είστε κοντά σε προγραμματισμένο service, κάντε το πριν από το ταξίδι.

Service Ανατρέξτε στο βιβλίο service του αυτοκινήτου σας και ελέγξτε πότε είναι ο επόμενος προγραμματισμένος έλεγχος. Εάν αυτός είναι σχετικά κοντά, κλείστε ραντεβού για να τον πραγματοποιήσετε πριν από το ταξίδι, ώστε το αυτοκίνητό σας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Κλιματισμός αυτοκινήτου Βεβαιωθείτε ότι ο κλιματισμός αποδίδει καλά στις υψηλές θερμοκρασίες. Εάν δείτε πτώση στην απόδοσή του, επισκεφθείτε έναν τεχνικό.

Πριν ξεκινήσω-3

Τσεκάρετε τη σωστή πίεση των ελαστικών.

Ελαστικά Ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών, το πέλμα τους και παράλληλα συμπληρώστε ή αφαιρέστε αέρα, ώστε να βρεθεί στα επίπεδα που ο κατασκευαστής αναφέρει όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η ρεζέρβα σας είναι σε καλή κατάσταση και συμπληρώστε και εδώ τον απαραίτητο αέρα. Τσεκάρετε επίσης ότι όλα τα εργαλεία για την αλλαγή ελαστικού είναι στη θέση τους.

Απαραίτητα έγγραφα Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το δίπλωμα οδήγησης, την άδεια του αυτοκινήτου, το δελτίο ΚΤΕΟ (εφόσον το αυτοκίνητο είναι παλαιότερο των τεσσάρων ετών), την κάρτα ελέγχου καυσαερίων, καθώς επίσης ότι η ασφάλισή σας είναι σε ισχύ και περιλαμβάνει οδική βοήθεια.

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης Στο αυτοκίνητο θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν πλήρες και ενημερωμένο φαρμακείο, πυροσβεστήρας, γάντια, φακός και το τρίγωνο που θα τοποθετήσετε στην άσφαλτο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί σας καλώδια ρεύματος, για την περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την μπαταρία.

Σωστή φόρτωση Είναι πολύ σημαντικό οι αποσκευές να μπουν στη σωστή θέση και να εξασφαλίσετε ότι δεν περιορίζουν την ορατότητά σας. Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στο κάτω τμήμα του πορτμπαγκάζ και μοιράστε το βάρος δεξιά και αριστερά. Μην παραφορτώνετε το πορτμπαγκάζ με πράγματα που δεν είναι απαραίτητα και μην ξεπερνάτε το ύψος της εταζέρας.

Πριν ξεκινήσω-4

Αντικαταστήστε τυχόν φθαρμένα μάκτρα υαλοκαθαριστήρων.

Υαλοκαθαριστήρες Βεβαιωθείτε ότι τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων καθαρίζουν καλά και, αν δεν σας ικανοποιεί η απόδοσή τους, αντικαταστήστε τα. Επίσης, γεμίστε το ειδικό δοχείο με το καθαριστικό των τζαμιών.

Οδήγηση Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οδηγείτε ήρεμα, ομαλά και χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις. Εκμεταλλευτείτε και το cruise control (εφόσον διαθέτει το αυτοκίνητο), ενώ, εάν το ταξίδι είναι πολύωρο, κάνετε τις απαραίτητες στάσεις όταν νιώσετε κούραση. Τηρείτε οπωσδήποτε τα όρια ταχύτητας (130 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο, 110 χλμ./ώρα στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, 90 χλμ./ώρα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο).

Ταξίδι στο εξωτερικό Εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα πρέπει να ζητήσετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία την πράσινη κάρτα, ώστε να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση εμπλοκής σας σε τροχαίο.  

Εάν οδηγήσετε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ΕΛΠΑ για να λάβετε άδεια οδήγησης για το εξωτερικό. Στην Ε.Ε. ισχύει το ίδιο δίπλωμα που έχουμε στη χώρα μας. Θυμηθείτε ότι για τη μετακίνησή σας σε χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχετε μαζί την ταυτότητά σας, ενώ για τις εκτός Ε.Ε. απαιτείται διαβατήριο (εκτός από χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, όπου ισχύει και η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες). Τέλος, καλό είναι να ενημερωθείτε για τα όρια ταχύτητας στις χώρες όπου θα κινηθείτε και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητόδρομους που θα χρησιμοποιήσετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή