ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπερασπίζεται την υποψήφια για την ηγεσία της CIA παρά τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων σε βάρος της

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε τη στήριξή του σήμερα στο πρόσωπο της Τζίνας Χάσπελ, την οποία πρότεινε για την ηγεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), η υποψηφιότητα της οποίας πρέπει ωστόσο να επικυρωθεί και από τη Γερουσία. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη στήριξη του στην υποψηφιότητα της, παρότι τα αμερικανικά ΜΜΕ έγραψαν πως η ίδια σκεφτόταν να την αποσύρει λόγω των κατηγοριών περί βασανιστηρίων σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, η Τζίνα Χάσπελ αναμένεται να περάσει την Τετάρτη από ακρόαση από τους γερουσιαστές στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης της θέσης της, η οποία φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε «ντέρμπι», καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών επί των Δημοκρατικών στο σώμα είναι ισχνή, μόλις 51 προς 49. Επίσης, είναι δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα θέσουν το θέμα του «σκοτεινού» παρελθόντος της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όμως, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της εφημερίδας Washington Post, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ήθελε να απορρίψει το πόστο, φοβούμενη ότι οι κατηγορίες σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε στον βασανισμό υπόπτων θα της στοίχιζαν την επικύρωση της θέσης της.

Η Χάσπελ συχνά βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων για τις ευθύνες της για την εγκατάσταση στο εξωτερικό και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 μυστικών φυλακών, όπου μέθοδοι όπως η προσομοίωση πνιγμού, χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανάκριση υπόπτων. Ενδεικτικά, μία από τις πιο διαβόητες τέτοιου τύπου φυλακές υπήρχε στην Ταϊλάνδη, με την Χάσπελ να έχει τον έλεγχο της. Τις φυλακές αυτές έκλεισε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Πολύ σκληρή με τους Τρομοκράτες»

«Η υποψήφιά μου για την θέση της διευθύντριας της CIA, την οποία σέβομαι πολύ, η Τζίνα Χάσπελ βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων, διότι ήταν πολύ σκληρή με τους Τρομοκράτες. Σκεφτείτε ότι, ενώ διανύουμε το ίδιο επικίνδυνους καιρούς, έχουμε τον άνθρωπο με τα περισσότερα προσόντα για τη θέση, μια γυναίκα, την οποία οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν διότι ήταν πολύ σκληρή εναντίον της τρομοκρατίας. Τζίνα, νίκησέ τους!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στην Τζίνα Χάσπελ προκειμένου να μην αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ