Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου ήταν η χθεσινή για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό χάρις στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και την εξαγγελία της συνεργασίας μεταξύ της ελβετικής πολυεθνικής Nestle και της αμερικανικής Starbucks. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστό λόγω αργίας. Το πετρέλαιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2014.

Το ευρώ χθες υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε επίπεδο κάτω του 1,1926 δολ., πρώτη φορά από τις αρχές της χρονιάς κυρίως λόγω της κάμψης στον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη. Επίσης, το ευρώ επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες αποδείχθηκαν πιο υποτονικές από το αναμενόμενο. Εντούτοις, το αδύναμο ευρώ ευνοεί συνήθως όσες επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές σε δολάρια. Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας των 7,15 δισ. δολαρίων μεταξύ Nestle – Starbucks, στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη θα διακινεί τα προϊόντα της δεύτερης εκτός ΗΠΑ, η αγορά είχε θετική αντίδραση. Η τιμή της μετοχής της Nestle είχε άνοδο της τάξεως του 1,6%.

Μεγάλη πτώση εμφάνισε η μετοχή της Air France έως και 14,3% μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Ζαν-Μαρκ Ζανεγιάκ. Αφορμή στάθηκε η καταψήφιση από τους εργαζομένους της πρότασής του για μισθολογικές αυξήσεις. Aναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Bernstein χαρακτήρισαν τις εξελίξεις στον γαλλικό αερομεταφορέα τις χειρότερες δυνατές. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,6%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,28%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με κέρδη 0,86%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με +0,36% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με +1%. Στη δε αμερικανική αγορά λίγο πριν από το κλείσιμο οι δείκτες κινούνταν και αυτοί ανοδικά με τον Dow Jones στο +0,6% και τον S&P στο +0,48%. Ειδικά ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών της ενέργειας είχε μία άνοδο της τάξης του 2%, η οποία ήταν και η υψηλότερη ανάμεσα στους κλαδικούς δείκτες του S&P. Θετικά για την εξέλιξη αυτή λειτούργησε η άνοδος των τιμών του «μαύρου» χρυσού λόγω της μειωμένης παραγωγής αργού στη Βενεζουέλα και των ανησυχιών για νέο γύρο κυρώσεων στο Ιράν από τις ΗΠΑ. Χθες το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στα 70,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent είχε άνοδο στα 76,09 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή