Ερευνούσαμε τη Folli Follie επί χρόνια, λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του fund

Ερευνούσαμε τη Folli Follie επί χρόνια, λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του fund

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάληξη της Globo, της ελληνικής εταιρείας που είχε «χτυπήσει» το fund Quintessential Capital Management (QCM) πριν από τρία χρόνια, οδηγώντας στην κατάρρευσή της, θα έχει η Folli Follie σύμφωνα με την άποψη του ιδρυτή και επικεφαλής του QCM Γκαμπριέλ Γκρέγκο. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Γκρέγκο επισημαίνει πως ο λόγος που έχει βάλει την ελληνική εισηγμένη στο στόχαστρο δεν είναι «προσωπικός», αλλά έρχεται έπειτα από λεπτομερείς έρευνες πολλών ετών, κατά τις οποίες διαπιστώθηκαν σημαντικά θέματα τόσο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και κυρίως τις ταμειακές της ροές, καθώς και την ελεγκτική της εταιρεία.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της QCM, πριν από οκτώ χρόνια το fund του είχε θέσεις αγοράς (long) στη μετοχή της Folli Follie, καθώς η αποτίμησή της ήταν άκρως ελκυστική. Ωστόσο, αναγκάστηκε στη συνέχεια να κλείσει τις θέσεις του, καθώς άρχισε να βλέπει πως υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με την εταιρική της δομή. Επειτα από βαθιά έρευνα διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε σημαντικά προβλήματα τόσο στο μέτωπο των ταμειακών ροών όσο και στο κομμάτι που αφορά τους ορκωτούς ελεγκτές.

«Γιατί μία μεγάλη εταιρεία όπως η Folli Follie αποφάσισε πριν από 2-3 χρόνια να αλλάξει ελεγκτική εταιρεία;», σημειώνει ο κ. Γκρέγκο. «Η Folli Follie είναι η μοναδική εισηγμένη που ελέγχει η Ecovis, τη στιγμή που μόνον τέσσερις εισηγμένες, άνω του 1 δισ. σε μέγεθος, σε όλη την Ευρώπη, ελέγχονται από ελεγκτική που στο χαρτοφυλάκιό της έχει μόνο μία εισηγμένη», υπογραμμίζει. Το χαμηλότερο κόστος δεν αποτελεί μια επαρκή εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Γκρέγκο. Αντίθετα, όπως επισημαίνει, εάν η FF Group επέλεγε μία μεγάλη ελεγκτική εταιρεία όπως π.χ. η PwC, τότε θα βοηθούσε και την πορεία της μετοχής της στο χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές θα αποκτούσαν περισσότερη εμπιστοσύνη. Απαντώντας στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου FF Group κ. Γ. Κουτσολιούτσου ότι η εταιρεία του δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους, ο κ. Γκρέγκο απαντά πως το πρώτο πράγμα που ανέφερε στην έκθεσή του το QCM ήταν ότι έχει αρνητικές καθαρές θέσεις (short) στη Folli Follie. Τα λογιστικά προβλήματα και τα προβλήματα των ταμειακών ροών ακολουθούν χρόνια την εταιρεία, όπως επισημαίνει, και η QCM δεν είχε άλλη επιλογή. «Είναι απλά business», όπως τόνισε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα εάν πραγματοποιεί έρευνα και σε κάποια άλλη ελληνική εισηγμένη ή μη, ο κ. Γκρέγκο υπογραμμίζει ότι «πάντα επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μία εταιρεία τη φορά και εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα εναντίον των ελληνικών επιχειρήσεων γενικότερα. Αντίθετα είμαι θαυμαστής της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή