Τα ενεργειακά στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τα ενεργειακά στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και τις διάφορες προεκτάσεις της, με προεξάρχουσα την ενεργειακή, θα συζητήσουν σήμερα στη Λευκωσία οι ηγέτες των τριών χωρών, στην προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο κορυφής. Οι κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018. Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται, καθώς οι Τούρκοι προωθούν επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Και χθες, πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι, για τη δική του πλευρά, δεν νοείται λύση στο κεφάλαιο της ασφάλειας που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία, εν ολίγοις την παρουσία στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι για τη Λευκωσία είναι άμεσης προτεραιότητας ο ορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Επ’ αυτού, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι είναι ευχή και επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης «όπως τα αποτελέσματα της εν λόγω αποστολής οδηγήσουν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».

Μια ευρωπαϊκή Τουρκία

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, είπε ότι η Ελλάδα ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία «χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητεί να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες». Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται εσχάτως, με κύρια πρωτοβουλία της Τουρκίας, και αφορά τις περυσινές διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντανά, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι τότε ο κ. Γκουτιέρες προσπάθησε να συνοψίσει τη συζήτηση στα εξής σημεία: «ότι δεν μπορούν τρίτα κράτη να παρεμβαίνουν σε κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ότι αυτά είναι ξεπερασμένα, αντιδημοκρατικά, ενάντια στο διεθνές δίκαιο “δικαιώματα”, ότι πρέπει να αποσυρθούν τα παράνομα στρατεύματα της Τουρκίας». Ολα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, ο γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε ότι πρέπει να τα συμφωνήσουν απευθείας οι ίδιοι οι ηγέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή