Ο Τραμπ στήριξε τελικά τη Χάσπελ

Ο Τραμπ στήριξε τελικά τη Χάσπελ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο διορισμός της Τζίνα Χάσπελ ως αρχηγού της CIA παρ’ ολίγον να ακυρωθεί πριν καν περάσει από την ακρόαση της Γερουσίας, υπό τον φόβο ότι η ακρόαση αυτή θα αποβεί «βλαβερή για την εικόνα της υπηρεσίας και της ίδιας», όπως έγραψε την Κυριακή η «Ουάσιγκτον Ποστ». Με τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, η Χάσπελ πείσθηκε να παραμείνει και η ακρόαση να ξεκινήσει κανονικά αύριο.

Το 2002, η Χάσπελ ήταν επικεφαλής μυστικής φυλακής της CIA στην Ταϊλάνδη, στην οποία γίνονταν βασανισμοί κρατουμένων, ενώ τρία χρόνια αργότερα βοήθησε στην καταστροφή περίπου 100 βιντεοταινιών που κατέγραφαν τις ανακρίσεις.

«Εκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας το 2014 χαρακτήρισε το πρόγραμμα βαθιά προβληματικό και λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό που υποστήριζε η CIA. Επίσης, διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας παραπλανούσαν συστηματικά βουλευτές και τον Λευκό Οίκο για τις πληροφορίες που είχαν αποσπάσει, ενώ δεν επέτρεπαν βασικό έλεγχο των μυστικών φυλακών που είχαν φτιάξει σε διάφορα σημεία του κόσμου», έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η κλήτευση Μιούλερ

Παράλληλα με τις υποθέσεις της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διαχειρίζεται τις προσωπικές δικαστικές του υποθέσεις, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμη και να αγνοήσει την κλήτευση του ειδικού ανακριτή Μιούλερ με αντικείμενο τις προεκλογικές σχέσεις του με τη Ρωσία. «Δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει. Μπορεί να επικαλεστεί τα ίδια προνόμια που έχουν επικαλεστεί και άλλοι πρόεδροι», δήλωσε ο συνήγορός του Ρούντι Τζουλιάνι.

Εν τω μεταξύ, η πολιτεία του Κονέκτικατ έγινε χθες η 10η της χώρας που δεσμεύεται να παραδώσει τις ψήφους των εκλεκτόρων της στον υποψήφιο που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ αναδείχθηκε πρόεδρος από το κολέγιο των εκλεκτόρων με ψήφους 304-227, ενώ είχε συγκεντρώσει 3 εκατ. ψήφους λιγότερες. Με την εξαίρεση του αξιώματος του προέδρου, όλα τα αιρετά αξιώματα στις ΗΠΑ ασκούνται από τους υποψηφίους που αποσπούν τις περισσότερες ψήφους. Με την προσθήκη του Κονέκτικατ, οι πολιτείες που ζητούν αλλαγή του συστήματος ελέγχουν 172 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί αν φθάσουν τις 270.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή