Τράπεζες: Αναμενόμενα τα αποτελέσματα για τους επενδυτικούς οίκους

Τράπεζες: Αναμενόμενα τα αποτελέσματα για τους επενδυτικούς οίκους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν στους διεθνείς αναλυτές τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, καθώς, όπως επισημαίνουν, είχαν προβλέψει ότι θα ήταν θετικά, κάτι που είχε ήδη αποτιμηθεί από την αγορά το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στις νέες τους εκθέσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), το σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώθηκε πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση και αυτό αφαιρεί την αβεβαιότητα που μπορεί να υπήρχε σε αυτό το μέτωπο.

Οπως επισημαίνει η Goldman Sachs, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και ακολουθεί ένα δυναμικό ράλι των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο που αφαιρεί τον κίνδυνο για τις μετοχές των τραπεζών και μειώνει την πιθανότητα για ενέργειες που θα οδηγήσουν σε «αραίωση» (dilution) για τους μετόχους. Για την Goldman, η ανάκαμψη πάντως του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι σταδιακή με την επιτυχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να εξαρτάται από ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Μετά τα stress tests, η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα οδηγηθεί από την πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο των NPEs και στην ομαλοποίηση του λειτουργικού περιβάλλοντος.

Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν οδηγούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ σημειώνει ότι ο φόβος που είχαν εκφράσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής τράπεζας –ότι το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 είναι ο βασικός κίνδυνος στα stress tests– δεν επαληθεύθηκε. Η πρόσφατη απόδοση των μετοχών τους, σημειώνει η Morgan Stanley, δείχνει ότι το θετικό αποτέλεσμα των stress tests είχε αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές τους έχουν αυξηθεί από 10% έως 21%, με τον δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) από το 0,29 να αυξάνεται στο 0,35 φορές.

Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα των stress tests, σύμφωνα και με την Wood, η οποία διατηρεί τη θετική της άποψη για τον κλάδο. Οπως επισημαίνει, ιδιαίτερα θετική ήταν η εντύπωση που προκάλεσε το ισχυρό αποτέλεσμα της Alpha Bank, η οποία και αποτελεί την κορυφαία επιλογή της από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ τα αποτελέσματα για τη Eurobank και την Πειραιώς ήταν καθησυχαστικά. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το αποτέλεσμα ήταν «κάπως απογοητευτικό»· όπως σημειώνει, ωστόσο, οφείλεται στην επίπτωση που έχει η μεγαλύτερη έκθεση που έχει η τράπεζα σε στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με το Δημόσιο, καθώς και στο περιορισμένο όφελος από τη μεγαλύτερη κάλυψη των NPEs. Σε γενικές γραμμές η Wood δεν αναμένει κάποια σημαντική αντίδραση στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και διατηρεί τις τιμές -στόχους που έχει θέσει, δίνοντας περιθώριο ανόδου 25%-30%.

Ανάλογο των προσδοκιών ήταν το αποτέλεσμα των stress tests αναφέρει και η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η μείωση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση και για τις τέσσερις τράπεζες λόγω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, της στατικής προσέγγισης στους ισολογισμούς και του διαφορετικού χρονικού ορίζοντα. Για τη Citi, η Alpha Bank παραμένει η κορυφαία προτίμησή της λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή