Δήλωση Ροχανί ενόψει των ανακοινώσεων Τραμπ: «Ακόμα και αν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα σταθούμε στα πόδια μας»

Δήλωση Ροχανί ενόψει των ανακοινώσεων Τραμπ: «Ακόμα και αν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα σταθούμε στα πόδια μας»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν επιζητά την οικοδόμηση εποικοδομητικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί εν αναμονή των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το μέλλον της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη το 2015. 

Ωστόσο, η χώρα θα συνεχίσει την εχγώρια ανάπτυξη παρά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, πρόσθεσε ο Ροχανί. 

«Τα θεμέλια της εξωτερικής μας πολιτκής είναι οι εποικοδομητικές μας σχέσεις με τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιράν στην κρατική τηλεόραση, ενώ σε συνάντησή του με τους επικεφαλής πετρελαίου στην Τεχεράνη σημείωσε:

«Ακόμα και αν μας επιβληθούν κυρώσεις, θα σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Αισιόδοξη ήταν σήμερα και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν σύμφωνα με τον οποίο η οικονομία της χώρας δεν θα επηρεαστεί εάν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Εάν η Αμερική αποσυρθεί από τη συμφωνία, δεν θα επηρεαστεί η οικονομία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαλιολάχ Σεΐφ στην κρατική τηλεόραση.

Ο Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η οικονομία του Ιράν εξαρτάται κατά 60% από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αν θα αποσυρθεί τελικά από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονται την Ουάσινγκτον για να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία.

Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων με αποστολή να επηρεάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο είναι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. 

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί, το Ιράν ποντάρει περισσότερο στη στάση της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είτε θα αποσυρθεί από τη συμφωνία είτε θα τη σαμποτάρει».

«Αν αποσυρθούν, σύντομα θα καταλάβουν ότι πρόκειται για σφάλμα ιστορικών διαστάσεων, για το οποίο θα μετανιώσουν», είχε δηλώσει ο Ροχανί ενώ τόνισε: «Αν μπορούμε να πάρουμε αυτά που θέλουμε από μία συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ, τότε το Ιράν θα παραμείνει στη συμφωνία. Θέλουμε εγγύηση των συμφερόντων μας από όλους τους υπογράφοντες, πλην των Αμερικανών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή