«Πάγος» από Ν.Δ. στην κυβέρνηση για τη Β΄ Αθήνας

«Πάγος» από Ν.Δ. στην κυβέρνηση για τη Β΄ Αθήνας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία συζήτηση» για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών διαμηνύει η Πειραιώς, που μιλάει για ακόμη μία απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και να περιορίσει την επερχόμενη συντριβή της, με εργαλείο τον εκλογικό νόμο. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση «τσαλακώνοντας» το αφήγημά της, 46 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν χθες ερώτηση ζητώντας από την Eφη Αχτσιόγλου και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντήσουν αναλυτικά για το πόσο, πόσους (και σε τι ποσοστό) αφορούν οι επικείμενες περικοπές στις συντάξεις.

Δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στην Πειραιώς τα αντικρουόμενα μηνύματα για την «καθαρή έξοδο» και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης την επομένη της λήξης του προγράμματος που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης. Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η χθεσινή επιλογή της Πειραιώς για την κατάθεση ερώτησης 46 βουλευτών –την υπογράφουν και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος–, με την οποία ζητείται από την αρμόδια υπουργό και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τοποθετηθούν για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις. «Το σύνολο των συνταξιούχων και εργαζομένων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνιούν ευλόγως για τις νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις τους που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ήδη υλοποιούνται από τις 12/5/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση. «Την ίδια στιγμή, βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης με εντελώς ανεύθυνο τρόπο προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενες περικοπές, χωρίς οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τροποποιηθεί στο παραμικρό, πόσω μάλλον να έχουν ανακληθεί», υπογραμμίζεται ακόμη στην ερώτηση και ζητείται από τους κ. Αχτσιόγλου και Τζανακόπουλο να δώσουν απαντήσεις «τόσο για το ύψος των περικοπών, όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά ταμείο». Καλούνται, δε, να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για το ύψος της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, συνολικά και ανά ταμείο, καθώς και για το πότε οι μειώσεις θα εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων.

Η πολιτική στόχευση της ερώτησης είναι προφανής και επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία μέσω δηλώσεων στελεχών της εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (και ψηφίσει). Στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση αποδίδει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς και τη συζήτηση για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, στην οποία η Ν.Δ. δεν προτίθεται να μπει. Πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι «η κυβέρνηση αλλάζει την ατζέντα και προσπαθεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο εν γνώσει της επικείμενης συντριβής της». Θύμιζαν, δε, ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα αλλάξει, ούτως ή άλλως, τον εκλογικό νόμο αμέσως μετά την εκλογή της.

Απαξιωτικά, εξάλλου, για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης μίλησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρέμβασή του στο Digital Economy Forum 2018 του ΣΕΠΕ. «Αναρωτιέμαι αν σε αυτό που κανείς μας ακόμα δεν έχει δει υπάρχει έστω και μία αναφορά στην ψηφιακή οικονομία. Γιατί από τις διαρροές του σχεδίου στον Τύπο απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό το αντικείμενο. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μπαλτάς κατήργησε σε μια νύχτα το ψηφιακό σχολείο. Ενώ, αν ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, μάλλον θα σας έλεγε ότι “όσοι ασχολούνται με την τεχνολογική πρόοδο, δεν είναι ψηφοφόροι μας”. Τόσο κυνικά, αλλά και τόσο καταστροφικά για την πρόοδο αυτής της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στα έργα παίρνει μηδέν» και εξαπολύοντας βολές κατά του Νίκου Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή