Διαφορετική γραμμή έναντι ΗΠΑ από Γερμανούς, Γάλλους

Διαφορετική γραμμή έναντι ΗΠΑ από Γερμανούς, Γάλλους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρτημένη από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Αυτό το γεγονός δικαιολογεί την ήπια στάση που τηρεί το Βερολίνο απέναντι στην πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται, άμεσα ή έμμεσα, από τις εξαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ. Αυτή η στάση του Βερολίνου προκαλεί δυσφορία στο Παρίσι. Το Παρίσι θεωρεί ότι η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, η Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θα έπρεπε να στηρίζεται στο εμπορικό της πλεόνασμα αλλά πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλό πίεσης για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών σε εμπορικά θέματα. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου εις βάρος της Ε.Ε. έως την 1η Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τηρούν ενιαία στάση, επιδιώκοντας τη μόνιμη εξαίρεσή τους από τους δασμούς των ΗΠΑ. Αν δεν δοθεί μόνιμη εξαίρεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ, στοχεύοντας στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το φιστικοβούτυρο και τα τζιν παντελόνια. Οσο, όμως, εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια, αρχίζουν να φαίνονται οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτουν ότι οι Γερμανοί θέλουν να προτείνουν στις ΗΠΑ τη μείωση των δασμών που επιβάλλει η Ε.Ε. στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, ιδιαίτερα αυτών του μεταποιητικού κλάδου. Η Γαλλία, όμως, επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να περιοριστούν στο αίτημα για μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου.

«Υπάρχει κίνδυνος αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο», σχολίασε ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν, πρόεδρος της γερμανικής Συνομοσπονδίας Εξωτερικού Εμπορίου, στο Reuters. Κινούμενη σε ανάλογο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι ο προστατευτισμός θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, με τις ΗΠΑ να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Στη Γερμανία, πάντως, οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη πτώση 0,9% τον Μάρτιο, ενώ είχαν υποχωρήσει και το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικότερα, φοβούνται την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών και στις εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται σε χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος. Μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις και στις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, διότι παράγουν αυτοκίνητα στο Μεξικό και τα εισάγουν στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή