Οι επικείμενες εκλογές στο Μεξικό επηρεάζουν τις αποφάσεις για τη NAFTA

Οι επικείμενες εκλογές στο Μεξικό επηρεάζουν τις αποφάσεις για τη NAFTA

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Οι παράγοντες που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την επίλυση σειράς σημαντικών θεμάτων. Εντείνονται, εν τω μεταξύ, οι πιέσεις για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση έως τις μεξικανικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου. Αναλυτές φοβούνται ότι μπορεί να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κερδίσει ο αριστερός πολιτικός Λόπεζ Ομπραδόρ. Προς το παρόν, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρότι έχει κλείσει η ψαλίδα από τον βασικό του αντίπαλο, τον κεντροδεξιό Ρικάρντο Ανάγια, που ηγείται της συμμαχίας «Το Μεξικό μπροστά». Ο κ. Ομπραδόρ φαίνεται ότι επιθυμεί να περιορίσει την οικονομική εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ, αν και διεμήνυσε, μέσω των συμβούλων του, ότι υποστηρίζει πλήρως τη NAFTA.

Σε κάθε περίπτωση, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, διότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της επίσκεψης των υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου, Μνούτσιν και Ρος, στην Κίνα. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτθαϊζερ προειδοποίησε ότι μια συμφωνία για τη NAFTA θα πρέπει να επιτευχθεί έως τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο Νοέμβριο, διότι μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Κογκρέσο. Στις διαβουλεύσεις συμμετέχει, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ και ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλδεφόνσο Γουαχάρδο Βιγιαρέαλ.

«Εχουμε μια ευκαιρία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες για να χαράξουμε τη στρατηγική της, ενόψει των εκλογών στο Μεξικό και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μόζες Κάλας, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων στο μεξικανικό επιχειρηματικό λόμπι CCE, που είναι ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα της χώρας στις διαπραγματεύσεις της NAFTA.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η αναθεώρηση των κανόνων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Επίσης, ζητεί να δεχθούν το Μεξικό και ο Καναδάς να κατασκευάζεται το 40% της αξίας ενός αυτοκινήτου και το 45% ενός αγροτικού οχήματος σε περιοχές που το ωρομίσθιο πάνω από 16 δολάρια. Στο Μεξικό, το ωρομίσθιο στα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων είναι μικρότερο από 6 δολάρια, ενώ στις μονάδες παραγωγής των εξαρτημάτων τους είναι χαμηλότερο των 3 δολαρίων. Επίσης, οι ΗΠΑ ζητούν την αυτόματη κατάργηση της συμφωνίας ύστερα από πέντε χρόνια, εκτός αν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό ζητήσουν την ανανέωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή