Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με το μέλλον της χώρας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Πεδίο αντιπαράθεσης ήταν το συνέδριο Digital Economy Forum 2018, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δράσεις και έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) ύψους 1,1 δισ. ευρώ και η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για απραξία και αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την ψηφιακή ένδεια της χώρας και εξήρε την πολιτική της νέας κυβέρνησης, η οποία πέτυχε την «άρση της αιρεσιμότητας» και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αναστρέψει τη δυσμενή υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε ό,τι αφορά τα έργα ΤΠΕ στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο κ. Παππάς προανήγγειλε 52 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σύντομα, όπως είπε, ενώ υποσχέθηκε ακόμη άλλα 600 εκατ. ευρώ δράσεων για την προώθηση της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς ανακοίνωσε τη δράση SuperFast Broadband (SFBB) που προβλέπει την ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών από τους καταναλωτές, ύψους 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία, ενώ επιπλέον εξήγγειλε την επέκταση των δικτύων νέας γενιάς στην επαρχία και στις αγροτικές περιοχές (Rural Broadband Extention), αξίας 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Ν.Δ. για το θέμα παραίτησης του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, χαρακτήρισε άδικη και αβάσιμη την κριτική που ασκήθηκε. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα σύντομα θα υποδεχθεί μια επένδυση 120 εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία ΟΗΒ, η οποία θα υλοποιήσει μια μονάδα παραγωγής μικροδορυφόρων στη χώρα μας. Τέλος, ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης απόκτησης δεξιοτήτων σε 10.000 φοιτητές, με τη χορήγηση κουπονιού 1.000 ευρώ στον καθένα για την κατάρτισή τους.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για διαχρονικές υποσχέσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, των αλληλοεπικαλύψεων και των πελατειακών λογικών. «Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε τη δημόσια διοίκηση απροετοίμαστη να ανταποκριθεί στον ρόλο της», είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι σταδιακά η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ψηφιακές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφου (ΣΗΔΕ), το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (Government Cloud), τα ανοικτά δεδομένα κ.ά.

Στον κ. Παππά απάντησε η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για έργα που έχουν μείνει στα λόγια, λόγω της ιδεοληψίας και της πολιτικής αδράνειας της κυβέρνησης. «Τα έργα δεν προχωρούν, τα ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα και ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει στην αγορά των ΤΠΕ», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Ασημακοπούλου επέμεινε ότι όποια απορρόφηση κονδυλίων έχει συντελεστεί στο νέο ΕΣΠΑ στον τομέα των ΤΠΕ οφείλεται στα έργα-γέφυρες μεταξύ των δύο ΕΣΠΑ, δηλαδή στα έργα που άφησε κληρονομιά η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε ακόμη ότι από το ένα και πλέον δισ. ευρώ έργων που έχει εξαγγελθεί κατά καιρούς από την κυβέρνηση, η απορρόφηση είναι μηδενική. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μόνες προκηρύξεις έργων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αφορούν έργα χρηματοδοτούμενα από τον εθνικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που υπάρχουν αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ.

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα ενίσχυσης της πληροφορικής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή