Το επιδόρπιο Νετανιάχου που «έπεσε βαρύ» στον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Το επιδόρπιο Νετανιάχου που «έπεσε βαρύ» στον Ιάπωνα πρωθυπουργό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λίγοι οι λαοί που η κουλτούρα τους επιτρέπει την ύπαρξη ενός παπουτσιού στην τραπεζαρία αλλά για τους Ιάπωνες σίγουρα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Και αυτή ξεπεράστηκε από έναν ισραηλινό σεφ που μαγείρεψε στο δείπνο το οποίο παρέθεσε πριν από λίγες μέρες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Η βραδιά κυλούσε ομαλά μέχρι τη στιγμή που σερβιρίστηκε το επιδόρπιο, σοκολατάκια από πραλίνα, μέσα σε… ένα παπούτσι. Τι κι αν ήταν καλογυαλισμένο, αυτό δεν φάνηκε να μετριάζει τη δυσαρέσκεια του Ιάπωνα πρωθυπουργού.  «Κι αυτό γιατί ως γνωστόν στην ιαπωνική κουλτούρα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα παπούτσι. Οι Ιάπωνες δεν φοράνε παπούτσια όχι μόνο στο σπίτι τους αλλά ούτε και στο γραφείο» έγραψε χαρακτηριστικά με αφορμή το δείπνο η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot.

 

Chocolate selection from the world by #SegevArt  / A metal shoe by @tomdixonstudio

A post shared by segevmoshe (@segevmoshe) on

May 6, 2018 at 10:57pm PDT

«Δεν υπάρχει καμία κουλτούρα που να επιτρέπει την τοποθέτηση ενός παπουτσιού στο τραπέζι. Τι ακριβώς σκεφτόταν ο σεφ; Αν ήταν χιούμορ δεν νομίζω ότι πρόκειται για αστείο. Εκ μέρους του πρωθυπουργού μας νιώθουμε προσβεβλημένοι», δήλωσε στην εφημερίδα Ιάπωνας διπλωμάτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν είχε καμία ανάμειξη στην επιλογή του μενού. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα διόρθωσε την αρχική του ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «εκτιμούμε πολύ τον δημιουργικό σεφ» προσθέτοντας τη φράση «έχουμε τον υπέρτατο σεβασμό για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό».

Η έμπνευση του διάσημου σεφ Segev Moshe είναι πάντως απ’ ό,τι φαίνεται ανεξάντλητη. Τον περασμένο Μάιο όταν ο Τραμπ επισκέφτηκε το Ισραήλ είχε ετοιμάσει ένα επιδόρπιο στο σχήμα των κεφαλιών του Αμερικανού προέδρου και του Νετανιάχου.

Πάντως για την ιστορία, το παπούτσι δεν ήταν αληθινό αλλά ένα έργο τέχνης από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Τομ Ντίξον, δημιουργίες του οποίου εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρόκειται για ένα έργο τέχνης από μέταλλο, στο σχήμα παπουτσιού, δεν είναι αληθινό παπούτσι» δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του σεφ.

 

A post shared by segevmoshe (@segevmoshe) on

May 2, 2018 at 1:04pm PDT

Kάποιοι από τους 72.000 followers του στο Instagram δεν φάνηκαν να συμμερίζονται την άποψη αυτή και αποδοκίμασαν την επιλογή.

«Όταν μαγειρεύεις σε ένα τέτοιο γεύμα, το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι να πληροφορηθείς για τον καλεσμένο σου. Στην Ιαπωνία τα παπούτσια εκλαμβάνονται ως ένδειξη περιφρόνησης, πάντα όλοι βγάζουν τα παπούτσια πριν μπουν στο σπίτι και τα απαγορεύουν και στους καλεσμένους τους» έγραψε ένας χρήστης του Instagram.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το παπούτσι το μελανό σημείο της επίσκεψης αλλά και η απουσία των μέσων ενημέρωσης που οδήγησε τον Νετανιάχου στο ακόλουθο μήνυμα μέσω Facebook.

«Θέλω να σας πω κάτι. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μας επισκέφτηκε. Είναι ο ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Τον συνόδευσαν επιχειρηματίες από κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Mitsubishi, Mitsui και άλλες. Ακούσατε τίποτα για αυτό στα μέσα ενημέρωσης; Τίποτα! Για αυτό μπείτε στον λογαριασμό μου στο Facebook».

Ισραηλινοί δημοσιογράφοι δεν άφησαν την πρόκληση αναπάντητη και κατηγόρησαν τον Νετανιάχου για fake news λέγοντας πως η είδηση μεταδόθηκε ευρέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή