Βουλή: Πολιτικό παρασκήνιο στο νομοσχέδιο για την αναδοχή που ψηφίζεται αύριο

Βουλή: Πολιτικό παρασκήνιο στο νομοσχέδιο για την αναδοχή που ψηφίζεται αύριο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται από το πρωί σήμερα, καθώς κλιμακώνεται η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, η – μέσω αντιπαραθέσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα – πολιτική αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι αυτό της αναγνώρισης δικαιώματος αναδοχής παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ως γνωστόν, σχετική διάταξη υπάρχει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντικείμενο του οποίου είναι η προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας. Τόσο η κυρία Θεανώ Φωτίου, όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις τοποθετήσεις τους, επιχειρούν να αντλήσουν πολιτικά ωφέλη από το γεγονός ότι στο εσωτερικό κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά σε ΝΔ και ΔΗΣΥ καταγράφονται αρνητικές θέσεις και απόψεις ως προς την εισαχθείσα επίμαχη διάταξη, με στόχο να αναδειχθούν μέσω αυτής της επισήμανσης διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα μεταξύ προόδου και συντήρησης.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το Ποτάμι, η επιλογή αυτή της ηγεσίας του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου εμπεριέχει το στοιχείο της υποκρισίας, για κυρίως δύο λόγους: πρώτον για το γεγονός ότι αντιστάσεις-διαφωνίες καταγράφηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΙΖΑ, και δεύτερον διότι οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ επισήμως εκφράζουν ριζική διαφωνία για την διαδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός –το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς- ότι οι υπέρ της διάταξης βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν και φραστική σφοδρότητα στους συναδέλφους τους από το ίδιο κόμμα, επειδή οι τελευταίοι είτε διαφώνησαν, είτε εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κεντρικός πυρήνας του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για «απόψεις μεσαίωνα», αφενός προκαλώντας πρόσθετη δυσφορία στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, και αφετέρου προκαλώντας σχόλια στο Περιστύλιο, όπως το «Πώς είναι δυνατόν να δέχονται να συγκυβερνούν με φορείς απόψεων μεσαίωνα»;

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου που θα κορυφωθεί αύριο Τετάρτη το μεσημέρι με την διεξαγωγή ψηφοφορίας, έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 69 βουλευτές. Εξ αυτών οι 38 είναι του ΣΥΡΙΖΑ, και μεταξύ τους μόνο ένας από εκείνους που φέρονται να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή, ο κ. Γ. Ουρσουζίδης.

Στα αρνητικά της γενικότερης κοινοβουλευτικής-νομοθετικής δραστηριότητας της συγκυβέρνησης καταγράφεται, ως «παράπλευρο ζήτημα», και το γεγονός ότι σε ένα τέτοιου συμβολισμού νομοθέτημα, έγινε η επιλογή να προστεθούν τρεις άσχετες τροπολογίες: για ζητήματα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών για την ΑΑΔΕ, καθώς και για το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή