Γιάννης Ραγκούσης: Επακούμβηση

Γιάννης Ραγκούσης: Επακούμβηση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάτι. Θέλει να αποφύγει τις εκλογές, γιατί έχει να διασώσει μια κομματική σφραγίδα – και το, συμβολικό ή μη, status που απορρέει από αυτή. Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Ο Ραγκούσης έχει να διασώσει μόνο τον Ραγκούση. Εχει ένα μέγεθος που μετρήθηκε στις κάλπες για την Κεντροαριστερά και ευρέθη ελαφρώς «υπερπόντιο» – λίγο πάνω από τον Πόντα. Γι’ αυτό, λένε, ότι οι περιπτώσεις των δύο στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, που βγήκαν εκτός γραμμής, δεν πρέπει να συγκρίνονται, ούτε να τσουβαλιάζονται συλλήβδην ως «φιλοσύριζα».

Ο Ραγκούσης οργάνωσε προχθές μια εκδήλωση για να εξομολογηθεί στον Παππά, στον Βούτση και στον Παπαδημούλη, που ήταν στο ακροατήριό του, ότι «την ημέρα που θα υπογράφεται το τέλος του μνημονίου, εγώ θα είμαι πιο χαρούμενος από τον Τσίπρα». Η χαρά του για την προσδοκώμενη χαρά του δεν τον άφησε να κρυφτεί.

Είπε επίσης ότι στρατηγικός αντίπαλος για το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι η Ν.Δ. Οχι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο το ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί να επαναπατρίσει μαζικά ψηφοφόρους, αλλά η Ν.Δ. Δηλαδή, η Κεντροαριστερά πρέπει «στρατηγικά» να επιδιώκει την υπεροχή του κόμματος που τη λεηλάτησε εκλογικά και τη διατήρηση της ίδιας σε υποτελή, μονοψήφια ποσοστά.

Είπε, τέλος, ότι αντιλαμβάνεται την υπόθεση της Novartis ως «αναμέτρηση της παραγωγικής Ελλάδας με την παρασιτική Ελλάδα». Πρόκειται για την ίδια υπόθεση την οποία η Γεννηματά έχει χαρακτηρίσει «σκευωρία» που στήθηκε με «παρακρατικές μεθόδους».

Μέχρι στιγμής, το Κίνημα Αλλαγής κάνει πως δεν ακούει. Κάθε αντίδραση θα απειλούσε να δώσει περιωπή εσωκομματικού προβλήματος σε μια προσωπική αγωνία. Θα απειλούσε να αναβαθμίσει τον Ραγκούση σε αρσενική Παπακώστα της εξωκοινοβουλευτικής Κεντροαριστεράς.

Ομως, το πρόβλημα για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ο Ραγκούσης. Είναι η προσπάθεια ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να ρυμουλκήσει όχι μόνο την Κεντροαριστερά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Η προσπάθεια εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, όπου ήδη πασοκογενείς περιφερειάρχες έχουν αρχίσει να υποκύπτουν στην έλξη της σκουρλέτειας αναλογικής, καθώς αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγούν. Δεύτερον, στο επίπεδο του εκλογικού νόμου, που επιχειρείται να επανεισαχθεί με δέλεαρ την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Και, τρίτον, στο στελεχικό επίπεδο, όπου επιχειρείται να φτιαχτεί ένα μεταγραφικό μπουκετάκι – με λίγο ξεθυμασμένο Ποτάμι, λίγο συνταξιοδοτημένο ΠΑΣΟΚ και ίσως και κανέναν από τους επαγγελματίες της ΔΗΜΑΡ.

Αυτή η προσπάθεια δεν συνιστά, βέβαια, προσέγγιση. Είναι μάλλον απόπειρα παρενόχλησης του χώρου του ΠΑΣΟΚ χωρίς περιθώρια επιτυχίας. Ο,τι μπορούσε να πετύχει, το έχει ήδη πετύχει: Να αποκαλύψει το αδιέξοδο καριέρας εκείνων που διατίθενται ως βοηθοί επακούμβησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή