Νέα συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Κιμ

Νέα συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Κιμ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Νταλιάν της βορειοανατολικής κινεζικής επαρχίας Λιανονίνγκ συναντήθηκαν χθες και σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Σι είχε συνομιλίες με τον Κιμ, ενώ παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα), οι δύο ηγέτες φαίνεται να συζητούν σε ένα καταπράσινο τοπίο και να κάνουν έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Σε φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας και σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο σύντροφος πρόεδρος ταξίδεψε στην Κίνα ειδικά για να με συναντήσει ύστερα από περίπου 40 ημέρες, δήλωσε ο Σι, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κορεατική χερσόνησος διέρχεται μια περίοδο σημαντικών και περίπλοκων αλλαγών.

«Μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ εμού και του συντρόφου προέδρου, τόσο οι σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας όσο και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχουν σημειώσει θετική πρόοδο. Είμαι ευτυχής για αυτό», δήλωσε ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμούσε να συναντήσει και πάλι τον Κιμ προκειμένου να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Βόρειας Κορέας, να πετύχουν μια ειρήνη και σταθερότητα διαρκείας στην κορεατική χερσόνησο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Κιμ δήλωσε ότι τόσο η φιλία Βόρειας Κορέας-Κίνας όσο και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο από τον Μάρτιο αυτής της χρονιάς. «Αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα της ιστορικής συνάντησης μεταξύ εμού και του συντρόφου γενικού γραμματέα», δήλωσε.

Σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η κατάσταση στην περιοχή εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, ο Κιμ δήλωσε ότι επισκέφθηκε και πάλι την Κίνα για να συναντήσει τον Σι και τον ενημερώσει για την κατάσταση, ελπίζοντας να ενδυναμώσει τη στρατηγική επικοινωνία και συνεργασία με την Κίνα, να εμβαθύνει τη φιλία Βόρειας Κορέας-Κίνας και να προωθήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Ο Σι τόνισε ότι ο ίδιος και ο Κιμ πραγματοποίησαν την πρώτη, ιστορική τους συνάντηση στο Πεκίνο φέτος τον Μάρτιο, κατά την οποία είχαν μια μακρά και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων. Μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ο ίδιος και ο Κιμ συναντήθηκαν δύο φορές και βρίσκονται σε στενή επικοινωνία, δήλωσε ο Σι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή