Εντονη κινητικότητα στην αγορά πετρελαίου

Εντονη κινητικότητα στην αγορά πετρελαίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίστηκαν τελικά οι απώλειες που κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κινούνταν αργά χθες στα 69,68 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,48%. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 75,67 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 0,71%. Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν από 1,93% έως και 3% ύστερα από το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών θεωρεί πως οι αντιδράσεις των επενδυτών είναι υπερβολικές. «Οι επιπτώσεις των κυρώσεων δεν θα είναι άμεσες και ίσως να είναι περιορισμένες», σχολιάζει ο Ευγένιος Γουέινμπεργκ, επικεφαλής ερευνών για τα εμπορεύματα στην Commerzbank.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές στον ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο καθώς επικρατούσε μεγάλη νευρικότητα όσο οι επενδυτές ανέμεναν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το εάν τελικά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή όχι. Η αποχώρηση των ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ακροβατούσαν μεταξύ ανόδου και πτώσης.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε κλείσει με απώλειες 0,13%, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1,44%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το Μιλάνο εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με τον δείκτη FTSE Mib να διολισθαίνει κατά 1,64%, αφού προδιαγράφεται νέα εκλογική αναμέτρηση αυτό το καλοκαίρι μετά τον Μάρτιο. Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατέρρευσαν αργά τη Δευτέρα, με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να παροτρύνει τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν. Στο κόκκινο βυθίστηκε ο τραπεζικός κλάδος με πτώση 2,5%. Απώλειες της τάξεως του 2,1% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Eni, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax παρουσίασε πτώση 0,28%, ενώ η μετοχή του ομίλου logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών Deutsche Post διολίσθησε κατά 6,1% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι απώλεσε το 0,17% της αξίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή