Λαθρομετανάστες αμφισβητούν τη συμφωνία με Λιβύη

Λαθρομετανάστες αμφισβητούν τη συμφωνία με Λιβύη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Δεκαεπτά Νιγηριανοί επιζήσαντες από ναυάγιο το 2017 προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ιταλία ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αναθέτοντας τη διάσωσή τους στη Λιβύη.

Η υπόθεση, η οποία υποστηρίζεται από νομικές και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτει σε άμεση αμφισβήτηση τη συμφωνία Ρώμης-Τρίπολης, που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση τον αριθμό όσων αιτούντων άσυλο φτάνουν στην Ευρώπη. Οι ενάγοντες διατείνονται ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις επειδή διατήρησε τον έλεγχο της επιχείρησης διάσωσης από τη λιβυκή ακτοφυλακή μέσω του κέντρου συντονισμού στη Ρώμη. Αλλωστε ένα πλοιάριο του ιταλικού ναυτικού ανοικτά της Τρίπολης συντονίζει επιτόπου τέτοιου είδους αποστολές. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη γι’ αυτές τις παραβιάσεις επειδή οι βίαιες συνθήκες των κέντρων κράτησης μεταναστών στη Λιβύη μετά την επιστροφή τους είναι γνωστές και έχουν επανειλημμένα καταγραφεί. Από την πλευρά της η Ρώμη επιμένει ότι η βοήθεια της λιβυκής ακτοφυλακής είναι πολύτιμη και η συμφωνία επιτυχημένη, αφού έχει σώσει ζωές και έχει περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές με άθλια πλοιάρια.

Η ένταση πάντως εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη στα ανοικτά της Λιβύης ανάμεσα στις ΜΚΟ και στο λιβυκό λιμενικό σώμα, το οποίο εμπόδισε ξανά ένα πλοίο που εκτελεί αποστολές διάσωσης, την περασμένη Κυριακή, να προσεγγίσει πλεούμενο με μετανάστες που διέτρεχε κίνδυνο να βυθιστεί, παρότι άνθρωποι βρίσκονταν στη θάλασσα. Η Ρώμη είχε ειδοποιήσει το λιβυκό λιμενικό, το οποίο ανέλαβε τον συντονισμό της επιχείρησης και απαγόρευσε στο πλοίο των ΜΚΟ να πλησιάσει, παρότι πολλοί μετανάστες είχαν πέσει στο νερό σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν το να μεταφερθούν πίσω στη Λιβύη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή