ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση σε Τουρκία από Παυλόπουλο μέσω χαρτών Natura

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Σύμη, όπου βρέθηκε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 73 χρόνια από την παράδοση των ναζί στους συμμάχους που απελευθέρωσαν τα Δωδεκάνησα. «Προς όσους επινοούν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, υπενθυμίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το Δίκτυο των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες στο πλαίσιο του Natura 2000. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο αυτή η νομοθεσία «που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ε.Ε. περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως αυτά απεικονίζονται στους οικείους χάρτες “Natura 2000”», ενισχύει τα ελληνικά επιχειρήματα.

Οπως επεξήγησε, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Σύμης, «οι περιοχές αυτές –συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και το αν κατοικούνται ή όχι– ανήκουν στην ελληνική και, επέκεινα, στην ευρωπαϊκή επικράτεια». Ο κ. Παυλόπουλος προέβη, εν συνεχεία, σε λεπτομερή περιγραφή των συνθηκών που ορίζουν την «πλήρη» κυριαρχία της Ελλάδας επί της Δωδεκανήσου και των νησιών αλλά και των παρακείμενων σε αυτά βραχονησίδων. «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Λαλιώτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις Natura, έχει προηγηθεί μια ιδιαίτερα επιθετική τακτική από την πλευρά της Τουρκίας, κάτι το οποίο φάνηκε και με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος στις 31 Μαρτίου. Το Δίκτυο Natura και οι περιοχές που περιλαμβάνει, είχαν σταδιακά τεκμηριωθεί από το 1994. Ο Κ. Λαλιώτης, υπουργός Περιβάλλοντος κατά την περίοδο 1993-2001, χειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας οριοθέτησης των περιοχών Natura ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα απέστειλε δύο ενημερωτικά σημειώματά του επί του θέματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς επίσης στους υπ. Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ