Νέος πρωθυπουργός, ίδιο αδιέξοδο στην Ιταλία

Νέος πρωθυπουργός, ίδιο αδιέξοδο στην Ιταλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το αργότερο αύριο η Ιταλία αποκτά νέο πρωθυπουργό, αλλά η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα αδιεξόδου, όχι βήμα επίλυσης της πολιτικής κρίσης. Ο πρόεδρος Ματαρέλα αναμένεται να διορίσει υπηρεσιακό (ή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακή) πρωθυπουργό, με την ελπίδα ότι το πρόσωπο αυτό θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να κυβερνήσει ώς τον Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, με πιθανή ημερομηνία την 22α Ιουλίου. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που οι Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες εν μέσω θέρους, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει το ποσοστό αποχής.

Οι δύο πολιτικές δυνάμεις που εξήλθαν ενισχυμένες από τις κάλπες της 4ης Μαρτίου, το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, αντιδρούν στην προοπτική υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην οποία δεν προτίθενται να χορηγήσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Προκειμένου να σχηματίσουν μεταξύ τους κυβέρνηση, καλούν τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να αποσυρθεί οικειοθελώς από τη συμμαχία με τη Λέγκα. «Συνεχίζουμε να ζητούμε από τον Μπερλουσκόνι να κάνει μια κίνηση υπευθυνότητας και να δώσει στη χώρα κυβέρνηση», δήλωσε το στέλεχος της Λέγκας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι. Η Λέγκα κατέβηκε στις εκλογές σε συμμαχία με το κόμμα του Μπερλουσκόνι, το οποίο ωστόσο δεν είναι αποδεκτό ως κυβερνητικός εταίρος από το Κίνημα 5 Αστέρων, καθώς θεωρείται συνώνυμο της διαφθοράς.

Σε περίπτωση νέων εκλογών, η Λέγκα μπορεί να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι. «Αν πάμε σε νέες εκλογές, τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων όσο και η Λέγκα φαίνεται ότι ενισχύονται, ως εκ τούτου η ανησυχία για τις αγορές είναι ότι θα αφήσουν πίσω τους τη Φόρτσα Ιτάλια και θα υπάρξει κυβέρνηση μη παραδοσιακών κομμάτων», είπε o αναλυτής Λιν Γκρέιαμ Τέιλορ σχολιάζοντας την παρατηρηθείσα άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή