4.000 πρόσφυγες πέρασαν τον Απρίλιο από τον Εβρο

4.000 πρόσφυγες πέρασαν τον Απρίλιο από τον Εβρο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες ημέρες προμηνύονται στο μεταναστευτικό – προσφυγικό για την Ελλάδα όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός μετέφρασε τα σαφή μηνύματα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και στα νησιά. Τον Απρίλιο πέρασαν στην Ελλάδα από τον Εβρο σχεδόν 4.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία της αστυνομίας για τις συλλήψεις για παράνομη είσοδο μεταναστών στα βόρεια σύνορα. Ωστόσο, πολλοί ακόμα καταφέρνουν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Συνολικά, πάντως, φέτος τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εισήλθαν στη χώρα 6.632 μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων κατέθεσε αίτημα ασύλου.

Ετσι και αλλιώς, η σύγκριση των στοιχείων των μεταναστευτικών αφίξεων στην Ελλάδα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι απεικονίζει σαφώς το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως στον Εβρο αλλά και στα νησιά, όπου οι ροές εμφανίζονται επίσης σταθερά αυξημένες.

Φέτος, στον Εβρο τον Ιανουάριο συνελήφθησαν 636 άτομα, τον Φεβρουάριο 586, τον Μάρτιο 1.895 και τον Απρίλιο 3.986, συνολικά δηλαδή 7.103 άτομα το πρώτο τετράμηνο του έτους. Πέρυσι, το αντίστοιχο τετράμηνο είχαν συλληφθεί στον Εβρο λιγότερα από χίλια άτομα συνολικά. Ταυτόχρονα, στα νησιά το πρώτο τετράμηνο του έτους (έως και τις 6 Μαΐου 2018) έφτασαν 9.375 πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως, λοιπόν, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες και μάλιστα κρύους, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, η Ελλάδα υποδέχθηκε και φιλοξενεί 16.478 καινούργιους αιτούντες άσυλο.

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου, περιέγραψε την κατάσταση που ήδη έχει δημιουργηθεί στην ενδοχώρα: «Τους δύο τελευταίους μήνες ανοίξαμε τρεις χώρους φιλοξενίας, τους οποίους είχαμε δημιουργήσει για να υπάρχουν». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν παντού νέοι καταυλισμοί. «Το βασικό είναι να μειωθούν οι ροές», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα «ώστε να λάβει και εκείνη τα μέτρα της». Πάντως, η κατάσταση στα hotspots στα νησιά αλλά και σε πολλά σημεία στην ενδοχώρα όπου παραμένουν μετανάστες είναι έκρυθμη. Χθες, τρεις άνθρωποι ανέβηκαν στη στέγη της ΒΙΑΛ του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο απειλώντας να πέσουν και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να δεχθούν να κατέβουν λίγες ώρες αργότερα. Το νησί αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη Δευτέρα ο κ. Βίτσας.

Στην Πάτρα, μετά τη δολοφονία του 20χρονου Αφγανού από ομοεθνή του, η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική, ενώ στο λιμάνι παραμένουν εκατοντάδες άνθρωποι με την προσδοκία να ανέβουν σε κάποιο πλοίο.

Σήμερα, αναμένεται κλιμάκιο, αποτελούμενο από στελέχη των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, να μεταβεί στην Πάτρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία σε σχέση με τη δολοφονία που σημειώθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας στη Βουλή. Οσον αφορά τη δυνατότητα περιορισμού μεταναστών και προσφύγων στα σημεία εισόδου τους, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός. Οπως τόνισε, «όταν ο άλλος έχει χαρτί αιτούντος άσυλο, δεν έχεις τη δυνατότητα να τον κατευθύνεις και να του δώσεις εντολή πού θα πάει».

«Χάρη σας κάνουμε»

Στην Τουρκία διατηρούνται υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι ο μέσος όρος προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα έχει πέσει στους 61 τη μέρα, ενώ παλαιότερα αυτός ο αριθμός έφθανε τις 8.500. «Χάρη σας κάνουμε και να αντιληφθείτε την καλοσύνη με την οποία σας φερόμαστε», είπε και ολοκλήρωσε την απειλή του λέγοντας «εάν θέλετε να ανοίξουμε τις πύλες, θα περάσουν χιλιάδες Σύροι αδελφοί μας από την Ελλάδα προς την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή