Audi: διακοπή πωλήσεων νέων μοντέλων λόγω ρύπων

Audi: διακοπή πωλήσεων νέων μοντέλων λόγω ρύπων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χέρμπερτ Ντίες, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, μετέβη πριν από λίγες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές σχετικά με το σκάνδαλο Ντίζελγκεϊτ. Εν τω μεταξύ, πέραν των εξελίξεων στη Volkswagen, ενδεχομένως να αποκαλυφθούν και άλλες πτυχές του σκανδάλου σε μία από τις θυγατρικές της. Χθες η Audi, η οποία αποτελεί μέλος του ομίλου Volkswagen, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πωλήσεις 60.000 νέων μοντέλων Α6 και Α7 στην παγκόσμια αγορά λόγω προβλημάτων στο λογισμικό εκπομπής ρύπων. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, δεν αποκλείεται η αυτοκινητοβιομηχανία να υποχρεωθεί σε ανάκληση οχημάτων.

Αναφορικά με το ταξίδι του Χέρμπερτ Ντίες στην Αμερική, η εφημερίδα Bild γράφει ότι πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen συνομίλησε με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Τον συνόδευε ο Aμερικανός Λάρι Τόμσον, ο πρώην αναπληρωτής εισαγγελέας που ανέλαβε να παρακολουθεί τις αλλαγές στον γερμανικό όμιλο, όπως αναφέρει η Bild. Υπενθυμίζεται ότι ο Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος εργαζόταν προηγουμένως στην BMW, εντάχθηκε στο δυναμικό της VW τον Ιούλιο του 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξέσπασε το σκάνδαλο: αποκαλύφθηκε ότι στα πετρελαιοκίνητα οχήματά της η εταιρεία χρησιμοποιούσε «έξυπνο» λογισμικό, το οποίο παραπλανούσε τις Αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για την ποσότητα των ρύπων που εξέπεμπαν. To λογισμικό είχε τοποθετηθεί και σε μοντέλα της VW αλλά και της Audi.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία εις βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του. Ο τελευταίος παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και αντικαταστάθηκε από τον Ματίας Μίλερ. Πέρυσι τον Ιανουάριο, ο κ. Βίντερκορν δήλωσε στη γερμανική Βουλή ότι δεν είχε ενημερωθεί εξαρχής για την απάτη, αλλιώς θα την είχε σταματήσει. Πάντως, ο Χέρμπερτ Ντίες, ο οποίος αντικατέστησε τον Απρίλιο τον Ματίας Μίλερ, μετέβη με ασφάλεια στις ΗΠΑ και δεν κινδύνευσε να συλληφθεί λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών για το σκάνδαλο. Είχε προηγηθεί συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές.

Η Audi, ένα από τα 12 εμπορικά σήματα του ομίλου VW, ανέστειλε τις πωλήσεις των τελευταίων μοντέλων της Α6 και Α7 που φέρουν πετρελαιοκινητήρες. Προηγουμένως ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές αλλά και τις ομόλογες στο Λουξεμβούργο ότι εντόπισε προβλήματα στα αντιρρυπαντικά τους συστήματα. Οι εν λόγω Αρχές χορηγούν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις των οχημάτων προτού αυτά διατεθούν στη διεθνή αγορά. Τα Α6 φέρουν λογισμικό που τεχνητά μειώνει τη διοχέτευση της ουσίας ουρία που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων ρύπων. Η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ενημέρωση του λογισμικού και να διορθώσει τα λάθη.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι γερμανικές αρχές ερευνούν εις βάθος όλη την γκάμα των πετρελαιοκίνητων οχημάτων του ομίλου VW. H Audi τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τα πετρελαιοκίνητο σεντάν Α8, χωρίς να αποκλείει και περαιτέρω ανάλογες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή