Η Κίνα εντείνει τους ελέγχους σε προϊόντα από τις ΗΠΑ

Η Κίνα εντείνει τους ελέγχους σε προϊόντα από τις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες τούς ελέγχους στις εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού. Πεκίνο και Ουάσιγκτον συγκρούονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ η απειλή για έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο εξακολουθεί να προβάλλει στον ορίζοντα. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ μεταβαίνει στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι, παρά τις επιθετικές δηλώσεις των δύο πλευρών, Πεκίνο και Ουάσιγκτον επιθυμούν να αποφύγουν την εμπλοκή σε έναν εμπορικό πόλεμο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες οι τελωνειακές αρχές της Κίνας έχουν αρχίσει να ελέγχουν κάθε φορτίο αμερικανικού χοιρινού που φθάνει στην Κίνα, λέει στο Reuters ο Λούις Τσέιν, διευθυντής στην εταιρεία WH Group, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής χοιρινού στον κόσμο. Στο παρελθόν, οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούσαν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, συμπληρώνει ο Τσέιν. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε σημαντική επιμήκυνση της διαδικασίας εκτελωνισμού των φορτίων.

Ειδικοί σε θέματα εμπορίου υποστηρίζουν ότι με αυτήν την τακτική το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα αιτήματα που είχαν παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο. Οι αυξημένοι έλεγχοι στις αμερικανικές εισαγωγές προϊόντων «δεν αποτελούν σημαντική έκπληξη», τονίζει αναλυτής αγροτικών θεμάτων στην εταιρεία συμβούλων China Policy, που εδρεύει στο Πεκίνο. «Σε μια περίοδο όπου υπάρχει ένταση στις εμπορικές σχέσεις, η Κίνα θα εφαρμόσει κάθε πιθανό κανονισμό που υπάρχει. Εχει νόημα από άποψη στρατηγικής να το κάνει κανείς αυτήν τη στιγμή», προσθέτει. Χθες, οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας συγκρούστηκαν στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη, με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο να κατηγορεί τους δικαστές του οργανισμού πως καθυστερούν συστηματικά την έκδοση αποφάσεων για εμπορικές διαφορές. «Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς μια χώρα που έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα οικονομικού προστατευτισμού και μερκαντιλισμού στον κόσμο να αυτοανακηρύσσεται υπερασπιστής του ελεύθερου εμπορίου και του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου», δήλωσε χθες ο Ντένις Σι. Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΠΟΕ υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο και είπε πως οι αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα, πνευματική ιδιοκτησία και ο μη διορισμός δικαστών του ΠΟΕ, εξαιτίας της στάσης των Αμερικανών, αποτελούν «τρία ισχυρά πλήγματα», που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Τέλος, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χε θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή