ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική ανάκαμψη της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας στα 22 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αφού επί μήνες τα στοιχεία από τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες δείχνουν επιβράδυνση της γερμανικής και της ευρύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο, η είδηση χθες περί σημαντικής ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Μάρτιο διασκέδασε την ανησυχία ότι έμεινε σχεδόν στάσιμη στις αρχές του έτους η μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ρυθμός που είναι ο υψηλότερος από τον περασμένο Νοέμβριο. «Η οικονομική άνοδος παραμένει άθικτη», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το Βερολίνο προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,3% το 2018, από 2,2% το 2017. Ωστόσο, εξαιτίας των απογοητευτικών δύο πρώτων μηνών του 2018, το πιθανότερο είναι πως η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα είναι χαμηλότερη του 0,6% (σε τριμηνιαία βάση) που κατεγράφη στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αντρέας Ρις, οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredit, προβλέπει επέκταση της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018. «Μπορεί το πρώτο τρίμηνο να είχαμε απλώς μια σύντομη διακοπή (της ανάπτυξης), ωστόσο η χαμηλότερη απόδοση ενδέχεται να συνεχιστεί και την άνοιξη», λέει στο Reuters. Και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο DIW Berlin προβλέπει επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο, αλλά ανάκαμψη στο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. O Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING Bank, είναι επίσης αισιόδοξος. «Η ανάκαμψη των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής δείχνει πως ήταν πρόωρη η συζήτηση περί επιβράδυνσης της οικονομίας», λέει. Σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 1,7% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν με ρυθμό 0,8%. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας στα 22 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. «Οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να τα καταφέρνουν καλά στις διεθνείς αγορές», λέει ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης εμπορίου και χονδρικού εμπορίου. Οι γερμανικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι «το εμπόριο εξακολουθεί να οδηγεί τη γερμανική οικονομία». Ωστόσο, οι προοπτικές για το γερμανικό εμπόριο ίσως να μην είναι τόσο θετικές, εξαιτίας της ενίσχυσης του οικονομικού προστατευτισμού αλλά και του ευρώ. Αυτό φάνηκε και στα στοιχεία του Μαρτίου, οπότε οι παραγγελίες στη μεταποίηση περιορίστηκαν για τρίτο συναπτό μήνα εξαιτίας της υποχώρησης της εξωτερικής ζήτησης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ