Με ούριο άνεμο συνάντησε ο Τζέφρεϊ Πάιατ τους εκπροσώπους της ναυτιλίας

Με ούριο άνεμο συνάντησε ο Τζέφρεϊ Πάιατ τους εκπροσώπους της ναυτιλίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ στάθηκε ακριβώς μπροστά σε μια μακέτα ενός πλοίου «Λίμπερτι», το οποίο συμβολίζει τους ελληνοαμερικανικούς δεσμούς στη θάλασσα – και ατένιζε το λιμάνι. Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς στην Ακτή Μιαούλη, δεξιώθηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, σε επίσημο γεύμα εργασίας χθες το μεσημέρι. Εφοπλιστές, πρόεδροι Ενώσεων, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών είχαν γεμίσει την αίθουσα «Σταύρος Α. Νταϊφάς», σε μια συνάντηση που είχε εγκάρδιο κλίμα. Η πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, υποδέχθηκε με θέρμη τον Τζέφρεϊ Πάιατ και τη σύζυγό του Μέρι και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΣ για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Αριστα ενημερωμένος, όπως πάντα, για μια πληθώρα θεμάτων, ο πρέσβης δίνει πολύ συχνά το «παρών» σε εκδηλώσεις ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και δεν κρύβει πως η ισχύς του ελληνικού εμπορικού στόλου είναι ένας από τους πυλώνες που θα φέρουν την ανάκαμψη. «Σπάνια συναντά κανείς διπλωμάτη που να έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με το δικό μας πεδίο και να έρχεται σε κάθε συνάντηση, με διάθεση να ακούσει, να βοηθήσει και να ενδυναμώσει τις συνεργασίες μας», έλεγε ένας από τους παλαιότερους εκπροσώπους του εφοπλιστικού κόσμου, που γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι διακρατικές σχέσεις σε αυτό το επίπεδο.

Πράγματι, στη σύντομη αλλά μεστή τοποθέτησή του, ο πρέσβης αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία των πλοίων «Λίμπερτι», που έδωσαν το φιλί της ζωής στον κατεστραμμένο στόλο μας μετά τον Πόλεμο, όσο και στο σήμερα. Μίλησε για το Νεώριο της Σύρου, που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών, αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η ναυτιλία στην οικονομία μας, η οποία βρίσκεται σε πορεία εξόδου από τη στενωπό.

Ο κ. Πάιατ, που φωτογραφήθηκε με την παλαιά γενιά των εφοπλιστών, όπως ο Καπτάν Παναγιώτης Τσάκος, ενθάρρυνε τους παρισταμένους να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι σε λίγο καιρό θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, ώστε να γίνουν χρήσιμες επαφές στην Αμερική. Παράλληλα υπενθύμισε πως το φθινόπωρο, στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα με ισχυρή αντιπροσωπεία σημαινόντων προσώπων που θα έρθουν για τον σκοπό αυτό. Προτού απολαύσει το ορεκτικό (τόνος ταρτάρ) και το κυρίως (φιλέτο μόσχου), ο διπλωμάτης που είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας δέχθηκε ένα σκίτσο ως δώρο με τον εαυτό του να σαλπάρει στα ελληνικά νερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή