Η Αθήνα αναζητεί ιδέες για τη νέα της ταυτότητα

Η Αθήνα αναζητεί ιδέες για τη νέα της ταυτότητα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου, κατά κανόνα, η αδιαφορία εναλλάσσεται μόνο με θυμό και σπανίως με δημιουργικότητα, όποιο πρόγραμμα ενεργοποίησης του πολίτη και της γειτονιάς κι αν εφαρμοστεί, μόνον καλό μπορεί να κάνει. Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσει να κάνει το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόλη2» (πόλη στο τετράγωνο) του Δήμου Αθηναίων, που επιζητεί τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών της Αθήνας, ειδικών και μη, για να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, έστω και τόσο αποσπασματικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Αλέξης Γαληνός, «δίνει κίνητρα σε κατοίκους και επαγγελματίες για να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της Αθήνας και να υλοποιήσουν προτάσεις που θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο λειτουργική και βιώσιμη». Πώς θα γίνει αυτό; Εως τις 25 Μαΐου, το «Πόλη2» θα συνεχίσει να δέχεται τις –εφαρμόσιμες εντός δύο μηνών– ιδέες των πολιτών (κατά μόνας ή ομαδικά) γύρω από τους άξονες «δρόμος – γειτονιά – κτίριο». Οπως αναφέρει ο Αλέξης Γαληνός, «στόχος είναι να αναζωογονήσουμε γωνιές της πόλης». Παράλληλη δράση του προγράμματος, πέραν των τριών αξόνων, είναι και οι νέες χρήσεις καταστημάτων.

Ο δήμος έχει ήδη βοηθήσει τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στη νέα ταυτότητα της Αθήνας μέσω workshops με ειδικούς επιστήμονες στον κόμβο καινοτομίας του Σεραφείου Συγκροτήματος. Μάλιστα, μία ακόμη, τελευταία, συνάντηση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11.00, στο Σεράφειο, όπου όσοι έχουν μία ιδέα, που δεν γνωρίζουν ακριβώς εάν είναι εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη, μπορούν να λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τους ειδικούς.

Μετά το πέρας των αιτήσεων, τα στελέχη του δήμου θα κάνουν το πρώτο «ξεκαθάρισμα» των αιτήσεων (βάσει των τυπικών προϋποθέσεων που έχουν οριστεί), ενώ, αμέσως μετά, με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, ειδική επταμελής επιτροπή θα αποφασίσει ποιες ιδέες θα εφαρμοστούν. Οι προτάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν με έως 6.000 ευρώ η καθεμία, με ανώτατο όριο, σύμφωνα με τον οικονομικό προγραμματισμό του δήμου, τις 40 προτάσεις.

www.developathens.gr

Στις 100 καλύτερες φοιτητουπόλεις

Μία θέση –χαμηλότερη από πέρυσι– ανάμεσα στους 100 κορυφαίους προορισμούς φοίτησης παγκοσμίως κατέκτησε η Αθήνα, σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων της QS (Quacquarelli Symonds) «QS Best Student CitiesRanking». Η Αθήνα κατατάσσεται μεν στην 76η θέση φέτος, σημειώνει δε πτώση 9 θέσεων, από την 67η που βρισκόταν το 2017. Ταυτόχρονα, σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι δείκτες που χρησιμοποίησε η QS για την έρευνα. Ο μόνος δείκτης στον οποίο σημειώνει βελτίωση είναι αυτός που βασίζεται στη Γνώμη των Φοιτητών (Student View) και αφορά την ποιότητα ζωής και τη συνολική εμπειρία – ακαδημαϊκή και μη. Η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στην 56η θέση στον συγκεκριμένο δείκτη και στην 25η θέση στον δείκτη της Προσιτό-τητας (Affordability).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή