Ενας εκκολαπτόμενος Βολταίρος

Ενας εκκολαπτόμενος Βολταίρος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκω εντελώς αντιπαιδαγωγικές τις σκέψεις που διετύπωσαν κάποιοι, εν είδει απορίας, και αφορούν την τιμωρία του νέου αυτού που πνίγηκε από το δίκιο του αφισοκολλητή, βγήκε από τα ρούχα του και, προκειμένου να κυκλοφορεί γυμνός, προπηλάκισε και ξυλοφόρτωσε τον καθηγητή Συρίγο. Πνεύματα εμφανώς καταβεβλημένα από το βάρος των συντηρητικών τους ιδεών, αναρωτήθηκαν εάν ο εκκολαπτόμενος Βολταίρος –διότι πρόκειται για φοιτητή της Φιλοσοφικής– εκτός από τη βαριά ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο, θα υποστεί και τις ποινές που προβλέπονται από τον πειθαρχικό κανονισμό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αν δηλαδή θα αποβληθεί από τη σχολή του, ενδεχομένως δε αν θα αποβληθεί νέτα σκέτα.

Μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να τραυματίσει την τρυφερή ψυχή του νέου. Φαντασθείτε να απομονωθεί από τους συμφοιτητές του, να στερηθεί τις φιλοσοφικές αναζητήσεις που μοιράζεται μαζί τους και να αναγκασθεί να αρχίσει πάλι από την αρχή σε ένα περιβάλλον ξένο, ενδεχομένως δε υποδεέστερο του διαφωτισμού του. Αν και ο άλλος Βολταίρος δεν πτοήθηκε από την εξορία του, φρονώ ότι η ποινή της δεκαοκτάμηνης φυλάκισης που επεβλήθη στον επίγονό του και την οποία θα εξαγοράσει με το ιλιγγιώδες ποσόν των 2.500 ευρώ είναι αρκετή για να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο. Είμαι δε βέβαιος ότι ο ίδιος έχει ήδη μετανοήσει για την πράξη του και αυτό προσωπικώς μου αρκεί. Θα έχει ήδη γίνει καλύτερος άνθρωπος, όπως ο Σαρωνικός, μετά το ναυάγιο του σαπιοκάραβου με τα πετρέλαια, έγινε καθαρότερος από πριν. Γιατί λοιπόν να προκαλέσουμε ψυχικό τραύμα σε έναν νέο φιλόσοφο, ή φιλόλογο, ο οποίος στο μέλλον μπορεί να μπει σε μια σχολική τάξη και να μεταγγίσει στη νέα γενιά τα νάματα της σοφίας και της γνώσης του; Κάτι τέτοια κάνουμε και μετά παραπονιόμαστε γιατί μας φεύγουν οι καλύτεροι.

Είναι και το ζήτημα του πειθαρχικού κανονισμού του πανεπιστημίου. Αυτός προβλέπει ποινές για τις περιπτώσεις αντιγραφής, παρεμπόδισης διδασκαλίας, αυθάδειας, προπηλακισμού και λοιπών. Ευτυχώς όμως η λειτουργία των ανωτάτων ιδρυμάτων μας είναι τόσο άψογη, ώστε δεν χρειάστηκε ποτέ έως σήμερα να ενεργοποιηθεί. Θα αδικούσε την καλή εικόνα των ανωτάτων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων αν, με μια τόσο ασήμαντη αφορμή, έσπαγε η λαμπρή παράδοση δεκαετιών.

Επί τη ευκαιρία τι γίνεται με αυτό το παιδί, τον κ. Ρωμανό; Διαβάζει; Περνάει μαθήματα, κι αν ναι, με τι βαθμούς; Τόσους αγώνες δώσαμε για να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του από τη φυλακή. Αν όντως προοδεύει, όπως το ελπίζω, κι αν περάσει και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τον Αύγουστο βγούμε από τα μνημόνια, ε, τότε δεν θα μας πιάνει κανείς. Φιλοσοφικώς εννοώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή