Πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό η ψηφοφορία για την αναδοχή

Πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό η ψηφοφορία για την αναδοχή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δύο αρνητικές ψήφοι και απουσία πέντε βουλευτών, κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί της διάταξης για την δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι παιδιών, κάθε άλλο παρά περνά ως απαρατήρητη ρωγμή, δεδομένου ότι υπέρ της εν λόγω διάταξης οι επικοινωνιακοί χειρισμοί γνώρισαν την κορύφωσή τους, ακόμα και με παρέμβαση-ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια, λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ηταν παρόντες και καταψήφισαν οι Ι.Μιχελογιαννάκης και Θ.Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Αννα Βαγενά, Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μ. Μπόλαρης και Γ. Καραγιάννης. (Απόντες ήταν και οι Στ. Κοντονής– δικαιολογήθηκε πως δεν πρόλαβε να φθάσει εγκαίρως για την ψηφοφορία, και Γ. Κατρούγκαλος.

Συνολικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό το πλήγμα θεωρείται και είναι ευρύτερο, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τους Κ.Ζουράρη και Αθ. Παπαχριστόπουλο) είχαν ταχθεί κατά της επίμαχης ρύθμισης, ακόμα και με φραστικές ακρότητες, όπως εκείνες που ακούστηκαν διά στόματος του κ. Κ.Κατσίκη.

Υπέρ της ρύθμισης κατεγράφησαν 161 «ναι», και 103 «όχι», με το συσχετισμό να αλλάζει κατά την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά γενικότερα μέτρα για την Υιοθεσία και την Αναδοχή, καθώς θετικα ψήφισαν οι περισσότεροι (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι). Καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Οπως αναμενόταν, η διεξαχθείσα ονομαστική ψηφοφορία συνοδεύτηκε από αναταράξεις και σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς βουλευτές εμφανίστηκαν με διαφορετική ψήφο έναντι της κεντρικής γραμμής. Στην ΝΔ, που είχε εισηγηθεί καταψήφιση του άρθρου, καταμετρήθηκαν τέσσερα «ναι»: Αικατερίνη Μάρκου (η οποία ήταν και η εισηγήτρια εκ μέρους του κόμματος), Θεοδώρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Ολγα Κεφαλογιάννη. Υπήρξαν και οκτώ απουσίες. Στη ΔΗΣΥ που κεντρικά είχα ταχθεί υπέρ του άρθρου, απουσίαζαν ουσιαστικά διαφωνώντας με τη «γραμμή», επτά – από τους συνολικά 20: Γ. Αρβανιτίδης, Α. Λοβέρδος, Μ.Τζελέπης, Οδ.Κωνσταντινόπουλος, Δ.Κωνσταντόπουλος, Γ. Καρράς, και Δ.Κρεμαστινός.

Στην πλευρά του «Ναι», μόνη «αλώβητη» εξήλθε της δοκιμασίας η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός όπως αναμενόταν κλιμάκωσε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, μέσω νέας επίθεσης προσωπικά κατά του προέδρου της ΝΔ αλλά και συνολικότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πολιτικό του αντίπαλο λαϊκιστή που λογαριάζει το πολιτικό κόστος, και πως είναι «βαθιά συντηρητικός». επικαλούμενος την επίσημη θέση της ΝΔ που είναι αρνητική προς την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επιλογή αυτή «δείχνει ότι είναι βαθιά συντηρητικός και πολλές φορές φλερτάρει και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όταν βρίσκεται μπροστά σε κάθε ουσιαστικό βήμα της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο Περιστύλιο και τους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, συζητήθηκε πολύ το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας (όπως άλλωστε έπραξαν και όλοι οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, οι οποίοι ακόμα και με ακραίο ρατσιστικό λόγο, όπως συνέβη με τον κ. Κατσίκη, καταδίκασαν την πολυσυζητημένη  διάταξη που με έκδηλη επικοινωνιακή υπερηφάνεια προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός αυτού του κλίματος, και αφού κατεγράφησαν ήδη προτάσεις εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του δικαιώματος υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια (μεταξύ αυτών και ο κ. Αναστ. Κουράκης), δεν πέρασαν απαρατήρητο το γεγονός ότι οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν να μιλήσουν στη συνεδρίαση.

Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης ότι εκτός από τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε να αντιμετωπίσει και την οξύτατη κριτική της Χρυσής Αυγής, ενώ ένταση εκ νέου καταγράφεται και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Ο μόνος θετικός προς πολιτικό αντίπαλο λόγος που ακούστηκε χθες στην πολύωρη συνεδρίαση, ήταν από τον κ. Δ.Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ): χαρακτήρισε «φωτεινό φάρο στην ΝΔ» την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σχολιάζοντας την θετική προς την επίμαχη διάταξη τοποθέτηση της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι θετικά έχει ταχθεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή