Μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στον Πειραιά προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος

Μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στον Πειραιά προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά άμεσων ενεργειών προκειμένου να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση της πηγής του προβλήματος δυσοσμίας που αντιμετωπίζει περιοδικά η περιοχή του Πειραιά, ιδιαίτερα ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, και η Δυτική Αττική και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο.

Αποφασίστηκε η άμεση κατάρτιση, εντός της επόμενης εβδομάδας, σχεδίου διενέργειας μετρήσεων ειδικών ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή σε συνδυασμό με κατάλληλη μεθοδολογία επεξεργασίας τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση της πηγής δυσοσμίας. Η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου θα συντονιστεί από την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών με τη συμβολή της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προγραμματισμό μετρήσεων διασφαλίζοντας κατάλληλη περιοδικότητα και χωρική κατανομή, και δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά δυσοσμίας και όχλησης πολιτών. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνεται και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δειγματοληψία και την επεξεργασία των δειγμάτων.

Το σχέδιο αυτό θα λάβει τη μορφή προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο. Το σχέδιο και η προγραμματική σύμβαση θα τεθούν υπόψη των αρμόδιων φορέων και θα τεθούν προς έγκριση στα αρμόδια θεσμικά όργανα, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Αποφασίστηκε επίσης ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αξιολογηθεί το δίκτυο σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και Πειραιά και να εξεταστεί η προσθήκη αναλυτών ειδικών ρύπων και πιθανά νέα χωροθέτησή τους, η διενέργεια ελέγχου σε όλους τους πιθανά ρυπασμένους χώρους και η διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης από την ΕΥΔΑΠ συστήματος μετρήσεων/παρακολούθησης για συγκεκριμένους ρύπους, σχετικούς με τη δραστηριότητά της.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων σε όλη την περιοχή από την Περιφέρεια Αττικής μέσω της συγκρότησης Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τη διεξαγωγή περιοδικών ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον αν. ΥΠΕΝ, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, καθ. Δημήτρης Δερματάς, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, o αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή