Ανοδικά ευρωπαϊκές αγορές και πετρέλαιο

Ανοδικά ευρωπαϊκές αγορές και πετρέλαιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ κέρδη εμφάνιζαν και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο. Ο Dow Jones είχε άνοδο 0,77% και 1,04% ο S&P 500. Κύριος παράγοντας, ο οποίος επηρέασε το κλίμα, ήταν η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου που αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο ήταν τα 78,59 δολ. ανά βαρέλι, η οποία με τη σειρά της ώθησε ανοδικά τις μετοχές των ομίλων στον κλάδο της ενέργειας. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν συνέτεινε στην ενίσχυση των τιμών του «μαύρου χρυσού», οι οποίες χθες έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους στα τελευταία τριάμισι χρόνια. Στην ομολογιακή αγορά της Ευρωζώνης η διαφορά στις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθε 5 μ.β. στις 132,7 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά τους από τις 29 Μαρτίου. Αφορμή στάθηκε η είδηση ότι στην Ιταλία το Κίνημα 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών, συγκεκριμένα, ενισχύθηκε 2 μ.β στο 1,88%.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του στους τελευταίους τρεισήμισι μήνες. Θετικά λειτούργησαν και ορισμένες προς τα πάνω αναθεωρήσεις κερδών. Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών εταιρειών, όπως η Airbus και η PSA, που θα υποστούν ζημίες λόγω Ιράν, χθες σημείωσαν κάμψη. Η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε 3,9% λόγω βελτίωσης των προβλέψεών της για ετήσια κέρδη, ισοφαρίζοντας τις ανησυχίες από την έκθεσή της στο Ιράν. Ο κλαδικός δείκτης των ενεργειακών εταιρειών αποδείχθηκε ο πιο ωφελημένος χθες, με άνοδο 2,9%. Η απόδοση του εν λόγω δείκτη ήταν η καλύτερη σε διάστημα ενός μηνός. Στο πεδίο των τραπεζών, η ιταλική BPER Banca παρουσίασε δυναμικά αποτελέσματα και η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε 8,3%. Τέλος, χθες το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε κατά τι στο 1,1861 δολάριο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +1,28%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,23%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX με + 0,24%και με +0,52% ο IBEX στη Μαδρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή