Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι αμυντικές δαπάνες

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι αμυντικές δαπάνες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μη ικανοποιητική» χαρακτήρισε χθες την κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησής τους, παρά τις αντιρρήσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Η άσκηση πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο ίδιος στην πρώτη του ομιλία προς το προσωπικό της πρεσβείας.

«Στο θέμα του στρατού πρέπει να κάνουμε προόδους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο. «Είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνουμε καλύτεροι με λιγότερα χρήματα». Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις κυβερνητικών υπηρεσιών και κοινοβουλευτικών επιτροπών, κάποια γερμανικά υποβρύχια, αεροπλάνα και άλλα όπλα δεν είναι αξιόμαχα λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών και άλλων προβλημάτων.

Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία δεν βρισκόταν πλέον στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής σύγκρουσης και ως εκ τούτου μείωσε τις αμυντικές της δαπάνες. Ωστόσο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία, το 2014, το Βερολίνο συνυπέγραψε τη δέσμευση των χωρών της συμμαχίας να αφιερώνουν περίπου 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. «Είμαι πολύ ευτυχής που μπορέσαμε να γράψουμε στη συμφωνία συγκυβέρνησης ότι μας δεσμεύουν οι στόχοι της Ουαλλίας», είπε χθες η Μέρκελ.

«Δεν το παίρνουν αρκετά σοβαρά», υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με αμερικανική πηγή που μετέφερε το περιεχόμενο της τοποθέτησής του στο πρακτορείο Reuters. «Το 2% είναι, σε μεγάλο βαθμό, συμβολικό, όλοι το ξέρουμε, αλλά υπήρξε συμφωνία να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση». Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019 και πτώση τις επόμενες χρονιές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή