Πρίγκιπας Κάρολος: «Εχω μόνο θερμά λόγια να πω»

Πρίγκιπας Κάρολος: «Εχω μόνο θερμά λόγια να πω»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, επιβεβαιωτικό των πολύχρονων άριστων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, άρχισε χθες η επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλλίας Καρόλου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, στη χώρα μας. Το πριγκιπικό ζεύγος επισκέπτεται την Ελλάδα έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Τόσο από την πλευρά της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας όσο και από την πλευρά του πρίγκιπα της Ουαλλίας επισημάνθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και η συνεργασία σε μια σειρά από επιμέρους τομείς, με έμφαση στα ζητήματα και τις προκλήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά και σε θέματα και εκκρεμότητες που χρονίζουν.

Το πριγκιπικό ζεύγος, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετέβη στο Σύνταγμα για την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τους υποδέχθηκε αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη», καθώς, όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από την απόφαση της συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας, που όρισε τον πρίγκιπα Κάρολο ως επικεφαλής της. «Εχω μόνο θερμά λόγια για να πω κι εγώ, όπως κι εσείς, για τη μακρά σχέση των δύο χωρών μας, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων», απάντησε ο πρίγκιπας Κάρολος.

«Ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών» χαρακτήρισε την επίσκεψη και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλλίας, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, για να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

Πρίγκιπας Κάρολος: «Εχω μόνο θερμά λόγια να πω»-1

Για «ιστορική επίσκεψη» έκανε λόγο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Κάρολο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, στην προσφώνησή του κατά το δείπνο, χθες το βράδυ, προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης, χαιρέτισε το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς της χώρας μας με το Ην. Βασίλειο από τις απαρχές του νεότερου ελληνικού κράτους, με έμφαση στο φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Βρετανία μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αλλά και στο γεγονός ότι οι δύο χώρες υπήρξαν σύμμαχοι και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και την ιδιαίτερη παράδοση που έχει αναπτυχθεί εκεί. Μιλώντας για τη συνεργασία στο πεδίο του πολιτισμού, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα «ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Οσον αφορά τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ υπογράμμισε ότι μετά την έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση, η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή