Επίθεση Χαμενεΐ κατά Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτός ο άνθρωπος θα γίνει σκόνη και το σώμα του θα είναι πλέον τροφή για τα φίδια και τα μυρμήγκια, αλλά η Ισλαμική Δημοκρατία θα στέκεται ακόμη όρθια. Κύριε Τραμπ, σας λέω εξ ονόματος του ιρανικού λαού: Διαπράξατε λάθος. Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα».

Με αυτά τα σκληρά λόγια απάντησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ο Ιρανός ηγέτης χαρακτήρισε «ανόητη και επιφανειακή» την προχθεσινή ομιλία με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αιτιολόγησε την απόφασή του, κατηγορώντας τον ότι «είπε ψέματα, πιθανόν περισσότερες από δέκα φορές».

Η απάντηση του Χαμενεΐ περιείχε αυστηρά μηνύματα και προς τους μετριοπαθείς του καθεστώτος, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, καλώντας τους να μην είναι αφελής για τις προθέσεις των Δυτικών. «Είχα πει πολλές φορές, από την πρώτη ημέρα (των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του 2015): Μην εμπιστεύεστε την Αμερική». Αναφορικά με τις τρεις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο Χαμενεΐ προσέθεσε: «Ούτε αυτούς τους εμπιστεύομαι». Απευθυνόμενος δε στους μετριοπαθείς της ιρανικής κυβέρνησης, τόνισε: «Αν θέλετε να έχετε μια συμφωνία, τότε εξασφαλίστε πραγματικές εγγυήσεις, γιατί αύριο θα κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ». Σε διαφορετική περίπτωση, ο Χαμενεΐ υπονόησε ότι η χώρα του θα επιστρέψει στον εμπλουτισμό ουρανίου. Απαισιόδοξος για το μέλλον της συμφωνίας εμφανίστηκε και ο σκληροπυρηνικός αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι τελικά θα ακολουθήσουν τους Αμερικανούς και ότι «η μοίρα αυτής της συμφωνίας είναι προδιαγεγραμμένη».

Ανησυχία Πούτιν

Τη «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση Τραμπ εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε κοινή γραμμή με την Ε.Ε. και την Κίνα.

Την εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το Ιράν εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2015 επαναβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο. Ο Ιάπωνας διπλωμάτης τόνισε ότι «το Ιράν υφίσταται το πιο αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου πυρηνικών δραστηριοτήτων που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή