Ιταλία: Προς κυβέρνηση Λέγκας του Βορρά και 5 Αστέρων

Ιταλία: Προς κυβέρνηση Λέγκας του Βορρά και 5 Αστέρων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκεται από χθες η Ιταλία, μετά την ανακοίνωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δεν θα ασκήσει βέτο στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό ανάμεσα στη Λέγκα του Βορρά και στο Κίνημα 5 Αστέρων. Η αιφνιδιαστική αποκάλυψη της νέας προσέγγισης μεταξύ των δύο κομμάτων και η «ευλογία» του Μπερλουσκόνι ήρθαν ενώ ο πρόεδρος Ματαρέλα ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης με προοπτική νέων εκλογών.

Eννέα εβδομάδες μετά την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου, στην οποία η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συμμαχήσει με τη Λέγκα του Βορρά, ο συνασπισμός αυτός διαλύεται σε κεντρικό επίπεδο, αλλά παραμένει σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι απομακρύνεται ένα βασικό εμπόδιο για το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο δεν είχε κανένα λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση με την πολιτική δύναμη που βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής του. Χθες το μεσημέρι, οι επικεφαλής της Λέγκας και των 5 Αστέρων, Σαλβίνι και Ντι Μάιο, είχαν συναντηθεί σε πολύ καλό κλίμα.

«Σίγουρα δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα ασκήσουν βέτο», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι λίγες ώρες αργότερα. Η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» είχε προδιαγράψει τη στροφή του Μπερλουσκόνι σημειώνοντας ότι «στο εσωτερικό της Φόρτσα Ιτάλια το θέμα δεν είναι “αν”, αλλά “πώς”. Ουσιαστικά οι πάντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Ντι Μάιο – Σαλβίνι πρέπει να γεννηθεί». «Αν πάμε σε εκλογές τώρα, τελειώσαμε. Οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν 7%, ενώ θα ξαναβρούμε μπροστά μας, μετά τις εκλογές, την ίδια κυβέρνηση που εμποδίζουμε τώρα», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αντιθέτως, από την αντιπολίτευση, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από τις δυσκολίες της νέας κυβέρνησης.

Η επόμενη μέρα

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μιας κυβέρνησης της οποίας τα μέλη αμφισβητούν την πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη και υπόσχονται γενναίες φοροαπαλλαγές και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; «Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που μάχεται το κατεστημένο, το ευρώ (αν και κάπως πιο ήπια) και τη λιτότητα δεν θα είναι καλό σημάδι για τους ιταλικούς τίτλους», υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων LC Macro, Λορέντσο Κοντόνιο.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα είχε προκρίνει ως λύση τον σχηματισμό «ουδέτερης» κυβέρνησης, που θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό και θα βοηθούσε στην αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων εις βάρος της χώρας. Ο Ματέο Σαλβίνι είχε τορπιλίσει την επιλογή αυτή λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση «που εκκολάφθηκε με τη σφραγίδα του Βερολίνου, της Μέρκελ και του Μακρόν».

Ο δε καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Μάριο Εσποζίτο, αναλύοντας τα νομικά ερείσματα μιας τέτοιας λύσης, είχε αποφανθεί ότι «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χρησιμοποιείται για ακόμη μία φορά ως πηγή δικαίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή