Το υπερπλεόνασμα «ροκάνισε» την ανάπτυξη κατά 1,2% το 2017

Το υπερπλεόνασμα «ροκάνισε» την ανάπτυξη κατά 1,2% το 2017

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργήθηκε από τα απρόσμενα πλεονάσματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, αλλά στέγνωσε την οικονομία και προσγείωσε την ανάκαμψη σε επίπεδα χαμηλότερα από εκεί που θα μπορούσε να είχε φτάσει.

Ο λόγος για το υπερπλεόνασμα του 2017, ύψους 4,2% του ΑΕΠ, το οποίο ανέλυσε η Εθνική Τράπεζα σε χθεσινή της έκδοση (Σύντομη ανάλυση δημοσιονομικών στοιχείων για το 2017), όσο και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), με πρόεδρο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στο πρόσφατο, δεύτερο οικονομικό δελτίο του.

Το ΣΟΕ στο δελτίο του σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε ακόμη και τη δική του εκτίμηση, που είχε διατυπωθεί στο πρώτο δελτίο του, πριν από έναν μήνα, για 3,5% του ΑΕΠ.

Η Εθνική υπολόγισε ότι το υπερπλεόνασμα είχε «αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα το 2017 της τάξης του – 1,2% ετησίως», όπως αναφέρει το δελτίο της. Η Τράπεζα εκτιμά, μάλιστα, ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2017, έναντι της εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για 1,4%.

Το υπερπλεόνασμα «ροκάνισε» την ανάπτυξη κατά 1,2% το 2017-1

Για το 2018, η Εθνική υπολογίζει ότι εφόσον επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα ή ακόμη και 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η επίδραση θα είναι αντίστροφη, δηλαδή «η αντίστοιχη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 0,4-0,7% του ΑΕΠ», δεδομένου ότι θα υπάρξει σχετική δημοσιονομική χαλάρωση, σε σύγκριση με το υπερπλεόνασμα του 4,2% του ΑΕΠ του 2017.

Πάντως, η Εθνική στην ανάλυσή της τονίζει ότι «το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος».

Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης

Εθνική και ΣΟΕ συμφωνούν ότι η βασική αιτία του υπερπλεονάσματος ήταν το μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το ΣΟΕ στο δελτίο του επισημαίνει ότι το υπερπλεόνασμα «αντανακλά μια αξιοσημείωτη άνοδο των πλεονασμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, στα 2,94 δισ. ευρώ, που εν μέρει βασίζεται στην εύρωστη άνοδο της απασχόλησης». Η Εθνική αναλύει περισσότερο και σημειώνει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σημείωσε πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 1,2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για έλλειμμα) και έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ το 2017. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των εσόδων, όσο και στη μείωση των δαπανών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στο σκέλος των εσόδων, η θετική πορεία οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης από μισθωτή κυρίως εργασία (η αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για μεσαία και υψηλά εισοδήματα αντισταθμίστηκε από τη μείωση για μικρά εισοδήματα).

Πέραν των ασφαλιστικών ταμείων, σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών, όπως και από κατασχέσεις έναντι οφειλών. Στο σκέλος των δαπανών, η μείωση αποτυπώνει τις εξοικονομήσεις από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων των προηγούμενων ετών, αλλά και την επιβράδυνση των νέων συνταξιοδοτήσεων, μετά την επιτάχυνση των προηγούμενων ετών, ενόψει της εφαρμογής δυσμενέστερων όρων και παροχών συνταξιοδότησης. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και στη διετία 2018-19.

Τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε απόλυτους όρους, αλλά σημείωσαν ελαφρά υποχώρηση ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,15% σε ετήσια βάση), με την Εθνική να σημειώνει ότι το πλέον αξιόπιστο κομμάτι είναι ο ΦΠΑ, από τον οποίο τα έσοδα αυξήθηκαν, χάρη και στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αντίθετα, τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μειώθηκαν .

Το υπερπλεόνασμα είναι βεβαίως και ενισχυτικό του«μαξιλαριού ρευστότητας». Η Εθνική αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο πλεόνασμα ουσιαστικά μεταφράζεται σε καθαρή συνεισφορά τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ στο απόθεμα διαθεσίμων που συσσωρεύεται από το ελληνικό Δημόσιο ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή