Με ξένους διαιτητές ο τελικός του Κυπέλλου

Με ξένους διαιτητές ο τελικός του Κυπέλλου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ορισμό ξένων διαιτητών στον τελικό Κυπέλλου έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα.

Η φερόμενη ως απόφαση του Πορτογάλου έχει να κάνει με το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου για τις αποφάσεις των διαιτητών, τις τεταμένες σχέσεις των δύο φιναλίστ (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) και με το γεγονός ότι ο αγώνας της 12ης Μαΐου αποτελεί ένα «crash test» για την ενεργοποίηση της ποινής που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης στη FIFA για ποδοσφαιρικό «Grexit» και υπό αυτό το πρίσμα η ομαλή τέλεσή του θα πρέπει να θωρακιστεί με τον ορισμό διαιτητών που δεν θα έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και επομένως δεν θα μπορούν εκ προοιμίου να αντιμετωπιστούν με καχυποψία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σκέψη του Περέιρα είναι να έρθει από το εξωτερικό ολόκληρη η διαιτητική ομάδα. Δηλαδή, εκτός από τον πρώτο διαιτητή, οι δύο βοηθοί του και οι δύο επιπρόσθετοι διαιτητές.

Ο ορισμός ξένων διαιτητών στον τελικό θα είναι κάτι που γίνεται έπειτα από αρκετές δεκαετίες, μία ενέργεια για την οποία ο Περέιρα εμφανιζόταν αρνητικός στην αρχή της σεζόν. Ο τελευταίος ξένος διαιτητής που είχε σφυρίξει σε τελικό στην Ελλάδα ήταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μενεγκάλι το 1975, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0.

Στο άκουσμα της είδησης ορισμού ξένων διαιτητών δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των δύο φιναλίστ, ενώ όσον αφορά την ΕΠΟ, η διοίκησή της έχει αποφασίσει να απέχει από θέματα που αφορούν ορισμούς διαιτητών, καθώς είναι ζητήματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον Πορτογάλο πρόεδρο της ΚΕΔ, ο οποίος έχει διοριστεί από τις FIFA/UEFA.

Η είδηση, πάντως, σχολιάστηκε από Ελληνες πρώην εν ενεργεία διαιτητές, προκαλώντας διχογνωμία. Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης, μιλώντας στον ρ/σ Μετρόπολις είπε: «Σε περίπτωση που επιλεγεί ένας ξένος διαιτητής θα εκπλαγώ αρνητικά. Η επιτροπή διαιτησίας πρέπει να εμπιστευθεί έναν Ελληνα διαιτητή, αν επιλεγεί ένας ξένος, τότε θα πέσει ακόμη πιο κάτω το ελληνικό ποδόσφαιρο στα μάτια μας. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους Ελληνες διαιτητές».

Ο πρώην διαιτητής Σούπερ Λίγκας, Μ. Τσινιάρης, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνούσα να παίξει ξένος διαιτητής. Φανταστείτε με τι ψυχολογία θα μπει να παίξει ο Ελληνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή