Ωφελημένες από τις κυρώσεις οι χώρες του Περσικού Κόλπου

Ωφελημένες από τις κυρώσεις οι χώρες του Περσικού Κόλπου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και κερδισμένοι μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν: οι χώρες του Περσικού Κόλπου. Οπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος www.newsmax. com, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» θα ευνοήσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, και κυρίως τη Σαουδική Αραβία. Διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι το 2014 η χώρα δεν ενοχλούνταν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, εφόσον αυτό μείωνε δραστικά τα έσοδα του Ιράν με το οποίο βρίσκεται σε αντιπαλότητα. Αρα, αυτή η πτώση περιόριζε και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί πολέμους που στρέφονταν κατά των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα, με τα νέα δεδομένα, θα μειωθούν και πάλι τα έσοδα του Ιράν. Παράλληλα, θα καλυφθεί το κενό της ιρανικής παραγωγής στην αγορά με την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών από το Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ριάντ πιθανώς να παράγει 10,20 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος έναντι 9,94 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως τώρα.

Ο φιλόδοξος Σαουδάραβας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία, θα διευκολυνθεί από την αύξηση εσόδων. Θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να περιστείλει το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς απαραιτήτως να κάνει πολύ μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Επίσης, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θα βελτιώσει τη ρευστότητα των τραπεζών και θα λειτουργήσει ευνοϊκά για όλο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό, πάντως, αναμένεται να συμβεί ανεξαρτήτως του οξυμένου κλίματος με την Τεχεράνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή