ΕΛΠΕ, Motor Oil προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

ΕΛΠΕ, Motor Oil προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμα παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, μετά τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, τα ελληνικά διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Μotor Oil, τα οποία καλύπτουν μέρος των αναγκών τους με ιρανικό αργό. Τα ΕΛΠΕ εισάγουν σήμερα από το Ιράν περίπου το 22% των αναγκών τους σε αργό, ποσότητα που, όπως αναφέρουν κύκλοι του ομίλου, μπορεί να υποκατασταθεί από άλλους προμηθευτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια προμήθειας. Πέραν του Ιράν, τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται αργό από το Ιράκ, τη Ρωσία, το Καζαχστάν και δευτερευόντως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, αλλά και από traders.

«Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που, αν χρειασθεί, θα αξιοποιηθούν για να υποκατασταθούν οι ιρανικές ποσότητες αργού από άλλους προμηθευτές», τονίζουν κύκλοι των ΕΛΠΕ, και επισημαίνουν τις δυνατότητες της εταιρείας για άμεσες προμήθειες αν παραστεί ανάγκη, λόγω της διαθέσιμης υψηλής ρευστότητας αλλά και των διυλιστηρίων να επεξεργάζονται διαφορετικές ποιότητες αργού πετρελαίου. «Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα, τα ΕΛΠΕ θα τα εφαρμόσουν», τονίζουν κύκλοι της εταιρείας και διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να διασφαλίσουν και την επάρκεια της αγοράς και τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Εκτίμηση, πάντως, παραγόντων της εγχώριας αγοράς είναι ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, με τη διαφοροποίηση ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι κυρώσεις που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στις ιρανικές εξαγωγές αργού δεν αναμένεται να είναι της ίδιας έκτασης με αυτές που επιβλήθηκαν την άνοιξη του 2012. Ωστόσο, πριν ακόμη από τις οριστικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις, αναμένονται προβλήματα στις πληρωμές προς το Ιράν για πετρέλαιο, καθώς οι τράπεζες, μέσω των οποίων γίνονται οι συναλλαγές και έχουν έδρα ή δραστηριότητες στις ΗΠΑ, δεν θέλουν να προκαλέσουν την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα ΕΛΠΕ, πριν από το εμπάργκο του 2012, προμηθεύονταν από το Ιράν ποσότητες που, ανάλογα τη χρονιά, κυμαίνονταν από 10 έως 25%. Οι πρώτες ποσότητες ιρανικού αργού, μετά την άρση του εμπάργκο του 2012, έφτασαν στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 2016 τα ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, ΝΙΟC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή