Πάτρα: Συμπλοκές για τον έλεγχο της διακίνησης μεταναστών

Πάτρα: Συμπλοκές για τον έλεγχο της διακίνησης μεταναστών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλιακή ζώνη απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας μετά τον φόνο, με εννιάρι πιστόλι, ενός 20χρονου Αφγανού από 27χρονο ομοεθνή του, προκάλεσε την εσπευσμένη κάθοδο στην Πάτρα του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα και της γενικής επιθεωρήτριας Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.

Ο φόνος του 20χρονου Αφγανού είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το αποκορύφωμα ενός κλίματος μεγάλης έντασης μεταξύ των εκατοντάδων μεταναστών που ζουν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, μέσα σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι κυρίως Αφγανοί, ενώ υπάρχουν ακόμη Πακιστανοί αλλά και άλλες εθνικότητες.

Τα μαχαιρώματα, οι τραυματισμοί και οι συμπλοκές που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες, έχουν να κάνουν κυρίως με τον έλεγχο της διακίνησης μεταναστών, δηλαδή σε ποιους θα επιτραπεί από τα μέλη των κυκλωμάτων να φθάσουν έξω από την περίφραξη του λιμανιού, ώστε να επιχειρήσουν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία. Χαρακτηριστικά είναι τα επεισόδια που έχουν καταγραφεί. Ενας 38χρονος Αφγανός είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι από τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι τον είχαν τραυματίσει στα χέρια. Ενας 23χρονος Πακιστανός είχε δεχθεί και αυτός επίθεση με μαχαίρι από έναν Αφγανό. Τρεις μετανάστες είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην παραλιακή ζώνη. Συνεχείς είναι οι συμπλοκές στην παραλιακή ζώνη τη στιγμή που περνούν αυτοκίνητα και λεωφορεία και κατά τη διάρκεια των εισβολών που επιχειρούν οι μετανάστες για να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό. Σε μία από αυτές τις εισβολές είχε τραυματιστεί μετανάστης όταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, προσπάθησε να βγει από φορτηγό. Για την υπόθεση είχε διαταχθεί ΕΔΕ.

Επίσης, νεαρός Αφγανός έχασε τη ζωή του όταν, στην προσπάθεια να διασχίσει κάθετα την Ακτή Δυμαίων, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Λιμενικό και Αστυνομία λαμβάνουν μέτρα μέσα και έξω από το λιμάνι, ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχει ανάγκη για αύξηση του προσωπικού. Επίσης, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών ενισχύει τις περιφράξεις του λιμανιού, ενώ πρόσφατα υπήρξε επιστολή ναυτιλιακής εταιρείας που ζητεί τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση του χρόνου φόρτωσης των πλοίων, προκειμένου αφενός τα πλοία να έχουν μικρότερο χρόνο παραμονής στο λιμάνι και αφετέρου να περιορίζεται ο χρόνος έκθεσης των οχημάτων και ασυνόδευτων ρυμουλκούμενων στις εφόδους μεταναστών.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ήδη 260 μετανάστες έχουν μεταφερθεί οικειοθελώς από τους χώρους των πρώην εργοστασίων, ενώ ο Μιλτιάδης Κλάπας είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη μεταφορά των μεταναστών σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας, εκτός Αχαΐας. Τελικός στόχος, όπως είπε, είναι να σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί οι άτυποι καταυλισμοί, οι οποίοι, όπως σημείωσε, προσβάλλουν και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης διαβίωσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος ζήτησε χθες «την άμεση εφαρμογή σχεδίου για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα», ενώ στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης για το μεταναστευτικό, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, συνοδευόμενος από εκπροσώπους φορέων και κατοίκων των νότιων συνοικιών της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή