Γαλλία: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς

Γαλλία: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκκληση στη γαλλική κυβέρνηση απηύθυνε ο Συνήγορος του Πολίτη από κοινού με τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, για την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης σε περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ενας αυτοσχέδιος καταυλισμός, στο κανάλι Σεν Ντενί κοντά στην Πύλη της Βιγέτ στο βόρειο Παρίσι, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή σχεδόν 1.600 ανθρώπους, που συνωστίζονται σε σκηνές. Οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που προέρχονται από χώρες όπως η Ερυθραία και το Σουδάν, δεν διαθέτουν ούτε καν τις θεμελιώδεις υποδομές διαβίωσης, όπως τουαλέτες και κουζίνες.

Σε έκθεση – καταπέλτη, που δημοσίευσε πρόσφατα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σιράκ και σημερινός Συνήγορος του Πολίτη, Ζακ Τουμπόν, έχει καταγγείλει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, χαρακτηρίζοντας την ολιγωρία του γαλλικού κράτους «ανεπίτρεπτη στέρηση ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Σε δηλώσεις του στην αρχή της εβδομάδας, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του 19ου δημοτικού διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, Φρανσουά Ντανιό, προειδοποίησε για επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή».

Σύμφωνα με το αρχηγείο της γαλλικής αστυνομίας, ο καταυλισμός του καναλιού Σεν Ντενί πρόκειται να διαλυθεί στα τέλη του μήνα, ενώ οι κάτοικοί του θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ιατροί του Κόσμου», Λουί Μπαρντά, λέει για τον καταυλισμό του καναλιού Σεν Ντενί: «Η περιοχή έγινε σημείο μετεγκατάστασης, με ορισμένους μετανάστες να φθάνουν εκεί έχοντας περάσει από τα χέρια διακινητών. Βλέπει κανείς ανθρώπους να φθάνουν εκεί με βαλίτσες, ενώ άλλοι μάς ρωτούν σε ποια χώρα βρίσκονται».

Ο Βαρντά αναφέρει ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη πόσιμου νερού και καθαρών κλινοσκεπασμάτων έχουν αυξήσει τα κρούσματα αναπνευστικών και δερματολογικών παθήσεων.

Το νέο αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο στη γαλλική επικράτεια, επιταχύνοντας τη διαδικασία παροχής ασύλου ή απόρριψής του. Οι γαλλικές αρχές θα μπορούν στο εξής να απελαύνουν εντός ελάχιστου χρόνου όσους μετανάστες δεν χαρακτηριστούν επισήμως πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, 25χρονος Αφγανός πρόσφυγας πνίγηκε το βράδυ της Τρίτης στο κανάλι Σεν Μαρτέν στο δέκατο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, αφού επέλεξε να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά του. Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ανέφεραν ότι ο Αφγανός είχε μεθύσει και αποφάσισε να κολυμπήσει στο κανάλι, ύστερα από στοίχημα με ομοεθνείς του. Παρά τις προσπάθειες ανδρών της πυροσβεστικής, που εντόπισαν το σώμα του να επιπλέει, ο 25χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τα νερά του καναλιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή