Ποδόσφαιρο: Bλέπει την ομάδα του με τα μάτια της ψυχής

Ποδόσφαιρο: Bλέπει την ομάδα του με τα μάτια της ψυχής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Χοσέ Ρεάλ είναι ευτυχής! Η ομάδα μπάσκετ που λατρεύει, η Μπρεογάν, μόλις εξασφάλισε την επάνοδό της στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Ο 76χρονος οπαδός του συλλόγου του Λούγο έχει εισιτήριο διαρκείας και δεν έχει χάσει παρά μόνο έναν εντός έδρας αγώνα της ομάδας του τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ τη χαρά να δει την ομάδα του να παίζει: o Χοσέ Ρεάλ είναι εκ γενετής τυφλός.

Μέλος του συλλόγου εδώ και μισό αιώνα, ο κ. Ρεάλ δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα Εl Pais, «έχω πάει σε παιχνίδι της ομάδας ακόμη και με 40 πυρετό». Φαντάζεται στο μυαλό του τα χρώματα της ομάδας –χωρίς να έχει δει ποτέ του μπλε– πλάθει στον νου του εικόνες του γηπέδου, των παικτών, της μπάλας που μπαίνει στο καλάθι κ.λπ.

Στην αρχή, στη δεκαετία του 1960, πήγαινε στο γήπεδο με άλλους δύο φίλους του που επίσης είχαν πρόβλημα όρασης, μαζί με έναν φοιτητή που τους περιέγραφε τις φάσεις. «Οι φίλοι μου, όμως, κουράστηκαν και αργότερα με συνόδευαν οι γιοι μου. Οταν κι αυτοί άρχισαν να εργάζονται, ερχόμουν στο γήπεδο με τον γαμπρό μου τον Χοσέ Μανουέλ», διηγείται ο κ. Ρεάλ. «Είναι ο προσωπικός μου σπίκερ, είναι πολύ αντικειμενικός και του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», τονίζει, ενώ στην παρέα τους έχει προστεθεί εδώ και λίγο καιρό κι ο εγγονός του, ο οκτάχρονος Ααρόν.

Και το μικρόβιο της ομάδας πώς το κόλλησε; «Μου άρεσε πολύ η παλιά Ρεάλ Μαδρίτης. Λίγο αφότου ήρθα στο Λούγο ιδρύθηκε η Μπρεογάν, οπότε σκέφθηκα, πρέπει να πάω, διότι είναι ένα θαύμα που μια μικρή πόλη έχει δημιουργήσει τέτοια ομάδα μπάσκετ».

Πράγματι, η Μπρεογάν έχει τη δική της ιστορία στο ισπανικό μπάσκετ. Μπορεί να είχε 12 έτη μακριά από την κατηγορία των μεγάλων, αλλά από τα 52 χρόνια ιστορίας της τα 22 τα έχει περάσει στην πρώτη κατηγορία. Σε αυτή την πόλη της Γαλικίας, με πληθυσμό 90.000 κατοίκων, το κυρίαρχο άθλημα δεν είναι το ποδόσφαιρο αλλά το μπάσκετ, με την Μπρεογάν να μετρά 3.000 κατόχους εισιτηρίων διαρκείας στη β΄ κατηγορία.

Την ημέρα της εξασφάλισης της ανόδου, με τη νίκη 91-56 επί της Οβιέδο, στις εξέδρες βρίσκονταν 6.000 άτομα κάθε ηλικίας, καθώς το γήπεδο είναι ιδιαιτέρως φιλόξενο για οικογένειες. Ετσι έρχονται και οι τρεις γενιές της οικογένειας του κ. Ρεάλ.

Ο 76χρονος οπαδός-σύμβολο της ομάδας «βλέπει» κάθε ματς με τα αυτιά του, έχοντας μάθει όλες τις λεπτομέρειες για κάθε παίκτη. «Παλαιότερα ήταν πιο εύκολο, γιατί το γήπεδο είχε περισσότερη ησυχία», θυμάται. Είχε μάθει μάλιστα να αναγνωρίζει κάθε παίκτη από το τρέξιμο και το πάτημά του! «Για παράδειγμα, είχαμε έναν πολύ καλό πίβοτ, τον Αλφρέδο Πέρεθ, που πάντα έκανε δυνατό πάτημα πριν σηκωθεί να σουτάρει. Ακούγοντάς το, ήξερα ότι αυτός έκανε σουτ», προσθέτει.

Τώρα ο θόρυβος έχει αυξηθεί, και ευθύνεται κι ο ίδιος, αφού δεν διστάζει να τραγουδά όλα τα συνθήματα της εξέδρας. Τα καλύτερα έρχονται τώρα, στη λίγκα ACB πια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή