Απογοήτευση στην Ευρώπη για αποχώρηση ΗΠΑ

Απογοήτευση στην Ευρώπη για αποχώρηση ΗΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθήματα απογοήτευσης επικρατούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις επίμονες διπλωματικές προσπάθειες Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για τη διάσωση της συμφωνίας με το Ιράν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκαν διαδοχικά, το προηγούμενο δεκαήμερο, την Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να μεταπείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα.

«Η συμφωνία δεν είναι νεκρή. Υπάρχει η αποχώρηση της Αμερικής, αλλά η συμφωνία ισχύει ακόμη», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Η περιοχή δικαιούται κάτι καλύτερο από την περαιτέρω αποσταθεροποίηση που προκαλεί η αμερικανική απόσυρση», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν την «οικονομική αστυνομία» του πλανήτη και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην επιβάλει κυρώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. Αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε συντονισμό με την επιχειρηματική κοινότητα, για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας», διεμήνυε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι «είναι εντελώς ασαφές τι είδους εναλλακτική λύση, έναντι της συμφωνίας με το Ιράν, σκέφτονται να προωθήσουν οι ΗΠΑ». Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον καλούσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων τις ΗΠΑ «να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τις άλλες πλευρές να συνεχίσουν να θέτουν σε εφαρμογή τη συμφωνία, προς όφελος της συλλογικής μας ασφάλειας». Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να διαμορφώσουν σχέδιο δράσης για «μια νέα λύση στις κοινές μας ανησυχίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή