Η Vodafone για 18 δισ. ευρώ αποκτά δίκτυα της Liberty Global

Η Vodafone για 18 δισ. ευρώ αποκτά δίκτυα της Liberty Global

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαταράσσει τις ισορροπίες στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά η συμφωνία εξαγοράς που έκλεισε η Vodafone με τον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης Liberty Global. Εναντι 18,4 δισ. ευρώ η Vodafone θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις της Liberty Global στη Γερμανία και στην Ανατολική Ευρώπη. Η συμφωνία θα μετατρέψει τη Vodafone, πέρα από παγκόσμιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας, και σε πανευρωπαϊκό κολοσσό του Διαδικτύου και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η εξαγορά περιλαμβάνει και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Liberty Global στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Vodafone θα έχει 54 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τις διαδικτυακές υπηρεσίες και συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2016 η Vodafone είχε ανακοινώσει μια πολύ μικρότερη σε αξία συμφωνία με τη Liberty Global μόνον για την Ολλανδία.

Τότε η Vodafone είχε καταβάλει 1 δισ. ευρώ. Δεν επρόκειτο, όμως, για εξαγορά αλλά για σύμπραξη. Η συμφωνία είχε λάβει και την έγκριση της Κομισιόν. Η χθεσινή συμφωνία αποτελεί την πιο σημαντική ενοποιητική πράξη στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Vodafone από το 1999, οπότε είχε αγοράσει τον γερμανικό όμιλο Mannesmann με το αστρονομικό ποσό των 127 δισ. ευρώ.

Αν οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. και των κρατών-μελών εγκρίνουν την εξαγορά, η Vodafone θα γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικών συνδέσεων και συνδρομητικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ο Βιτόριο Κολάο, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, δήλωσε ότι «όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα δημιουργηθεί ένας υπερπρωταθλητής στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, παγκοσμίως».

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η αμερικανική Liberty Global θα έχει αρκετό ρευστό 10,6 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της, ώστε να ενισχύσει τις εναπομείνασες επιχειρηματικές δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, δύο χώρες όπου δεν προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η διαφορετική αποτίμηση της εξαγοράς οφείλεται στα διαφορετικά λογιστικά πρότυπα που ισχύουν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε ότι η συμφωνία πώλησης του σταθερού δικτύου επικοινωνιών στη Vodafone θα δημιουργήσει έναν ισχυρότερο ανταγωνιστή της Deutsche Telekom, της πέμπτης μεγαλύτερης σε έσοδα εταιρείας τηλεπικοινωνιών, παγκοσμίως, η οποία βρίσκεται δύο θέσεις πάνω από τη Vodafone. Liberty και Vodafone προσδοκούν ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει τη συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα του 2019. Η Deutsche Telekom από τον Φεβρουάριο έχει κηρύξει πόλεμο στην τότε επικείμενη συμφωνία, λέγοντας ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία της αγοράς υπό καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού. Με την ανακοίνωση του ντιλ, ο Τιμ Χέτγκες, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, δεν άργησε να ξαναχτυπήσει. Προειδοποίησε ότι η ενισχυμένη Vodafone θα αποτελέσει έναν γίγαντα και ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά. Επίσης, οι γερμανικοί φορείς ραδιοτηλεόρασης αναμένεται ότι θα ταχθούν κατά της συμφωνίας, φοβούμενοι ότι η συνδρομητική υπηρεσία της Vodafone θα έχει πολύ μεγάλη δύναμη ώστε να διαπραγματευθεί δικαιώματα περιεχομένου και άλλα δικαιώματα από άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή