Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους

8' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η επικοινωνία. Στις μέρες μας γίνεται με τον πλέον εύκολο τρόπο. Πως όμως ξεκίνησαν οι άνθρωποι να επικοινωνούν και πως επικοινωνούσαν σε μία περίοδο που τα κινητά φάνταζαν ένα… όνειρο;

Την απάντηση θα τη βρείτε – ή καλύτερα θα την δείτε – στη Νέα Κηφισιά, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο είναι το Τιμώμενο Μουσείο του 2018 για την Ελλάδα, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που απονέμει την τιμητική αυτή διάκριση κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).

Ο Μάιος είναι ο μήνας που γιορτάζουν όλα τα μουσεία του κόσμου και είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο σημαντικά είναι για τις ζωές μας. Στο μυαλό των περισσότερων παιδιών μπορεί να φαντάζουν βαρετά, όμως αυτό δεν συμβαίνει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ καθώς ο τρόπος ξενάγησης είναι μοναδικός, παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός ταυτόχρονα, με παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να δουν τα 25.000 εκθέματα του Μουσείου, να μάθουν την ιστορία της τηλεπικοινωνίας και να ανακαλύψουν πως η τεχνολογία μπήκε σιγά σιγά στη ζωή μας. Οι πιο παλιοί, θα θυμηθούν την εποχή… προ κινητών, θα ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα δουν τα πρώτα σταθερά τηλέφωνα αλλά και τα πρώτα κινητά τηλέφωνα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-1
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-2
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-3

Οι επισκέπτες θα ακούσουν – κατ’ αποκλειστικότητα – τη φωνή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950 που ενημέρωνε τον κόσμο για την ώρα, λέγοντας την περιβόητη φράση «στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…», θα δουν τον τηλεφωνικό θάλαμο που βρισκόταν στην οδό Κοραή, τα αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μία έκπληξη: το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-4

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία μοναδική ξενάγηση που ξεκινά από την τηλεπικοινωνία στην αρχαία Ελλάδα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ενώ κάτω από τα εκθέματα μπορούν να διαβάζουν τις λεζάντες για περισσότερες πληροφορίες.

Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά και μία υπέροχη επιλογή για μία οικογενειακή βόλτα όπου το παιδί μπορεί να απασχοληθεί συνδυάζοντας τη ψυχαγωγία με την γνώση και την εκπαίδευση.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-5

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Για την φετινή διεθνή ημέρα, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών προγραμματίζει μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα φιλοξενηθούν στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του μουσείου.

Ψηφιακά μέσα για μια νέα διαδραστική εμπειρία

Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-6

Πιο αναλυτικά, τα νέα ψηφιακά μέσα ξενάγησης, που έχει υιοθετήσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών:

• Augmented Reality (ΑR) Points: Στα 3 σημεία AR που υπάρχουν στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από το tablet του μουσείου να ανακαλύψει την ιστορία του Μορς (Ενότητα ηλεκτρικής περιόδου), να ακολουθήσει τις έξι διαδρομές πόντισης καλωδίων (π.χ Πειραιάς –Σύρος) από καλωδιακό πλοίο, να δει από πρώτο χέρι πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα (Ενότητα: Κοινόχρηστη Τηλεφωνία).

• Virtual Reality (VR) Points: Με μάσκα VR ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία εικονική 360ο περιήγηση μέσα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».

• Σύγχρονες TV Οθόνες: Στις οθόνες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, ο  επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τη χρήση του ανά τις δεκαετίες, το έργο των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και vintage υλικό από τη δορυφορική εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat.

• Ηχητικά ντοκουμέντα: Ο επισκέπτης ανάλογα με την αίθουσα στην οποία βρίσκεται μπορεί να ακούσει σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας (Ενότητα Τηλεγραφίας), μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ (Ενότητα: Ανθρώπινο Δυναμικό), καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό (Ενότητα: Τηλεφωνία). 

Οι Θεματικές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών:

Αρχαία  Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις  των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

Ηλεκτρισμός: Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-7
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-8

Τηλεγραφία: Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων).

Καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος»

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-9

Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας. 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-10
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-11

Τηλεφωνία

Παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη, μεταξύ άλλων.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-12
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-13

Κοινόχρηστη τηλεφωνία

Εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα). Μέσω της τεχνολογίας AR, ), ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-14
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-15
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-16

Τηλεφωνήτρια

Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και το μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-17
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-18

Τηλεφωτογραφία

Στην θεματική αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης  πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-19
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-20

Οι άνθρωποι

Αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-21

Δορυφόρος

Σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε  ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.

2oς όροφος

Παρουσιάζεται η ιστορία της τηλεφωνίας ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-22

Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-23

Χρησιμοποιήθηκε και για  εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-24
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-25

Κινητή τηλεφωνία

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας  ξεκινώντας από την γνωριμία με την τότε νέα αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση  και το «δέσιμο» μαζί της  μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνει πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-26

Η εμπειρία της επικοινωνίας… με τη δύναμη της τεχνολογίας. Για μικρά και… μεγάλα παιδιά

Ο Μάιος είναι ο μήνας που τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν και έχουν την τιμητική τους. Όλα ξεκίνησαν το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου, στη διάρκεια της οποίας η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη. Φέτος, έχει ως θέμα το «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό» και μάλιστα έχει επιλέξει ως τιμώμενο μουσείο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Γι’ αυτό και στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις τεχνολογίας!

Ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε όλους: μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, μεμονωμένους επισκέπτες και σε άτομα ηλικίας 55+.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλέξουμε τη μέρα και τη δράση που προτιμάμε και να κάνουμε κράτηση στο www.otegroupmuseum.gr

Ας τα δούμε αναλυτικά: 

• «Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone»

Η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα  με την τεχνολογία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.  Στον ανανεωμένο εκθεσιακό χώρο θα μάθουμε για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από τα sms της αρχαιότητας… στα σύγχρονα smartphones.

•  «Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών)

Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο! 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-27

• «Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών)

Τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών μας εμπνέουν για να χαράξουμε διαφορετικές πορείες μέσα στον μουσειακό χώρο και να δούμε το μουσείο αλλιώς μέσα από τέσσερις 25’ λεπτές διαφορετικές διαδρομές, όπως την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία  στο… smartphone!

• «Και όμως κινείται…» (Σχολικές ομάδες)

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-28

• «Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά»  (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών)

Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να επισκεφτούμε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξουμε.

 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: Μία εμπειρία ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους-29

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή